BARCELONA - Wat was hij trots, vorig jaar mei bij zijn rentree bij FC Barcelona. Louis van Gaal was een illusie rijker dat de Spaanse club hem opnieuw had aangesteld als trainer, sprak hij theatraal. Zijn tweede periode bij de Catalaanse club werd niettemin een mislukking. De nederlaag bij Celta de Vigo (2-0) van zondag betekende de nekslag voor de Amsterdammer.

Zo goed als Barcelona presteert in de Champions League, tien wedstrijden op rij gewonnen, zo slecht doet de ploeg het in de Primera Division. De balans dit seizoen: zes overwinningen, vijf keer gelijk, acht nederlagen. Met 23 punten is de voorsprong op nummer achttien Espanyol slechts drie punten. De achterstand op koploper Real Sociedad bedraagt liefst twintig punten.

Intriges

Van Gaal wijst dan naar de kracht van de Spaanse liga, volgens hem de sterkste competitie van Europa waarin elk jaar een ander team kampioen wordt. Maar een feit is dat hij de ploeg nimmer naar zijn hand kon zetten. Dat is hem deels zelf aan te rekenen. Aan de andere kant: Barcelona is verscheurd door intriges en opgezwollen ego's.

Kansloze strijd

Van Gaal vocht vanaf het begin een kansloze strijd. De invloedrijke pers, de bestuursleden en de supporters waren fel gekant tegen zijn benoeming. President Gaspart verleidde Van Gaal persoonlijk tot een terugkeer. Van Gaal wist ook wel dat hij op veel tegenstand kon rekenen en dat hij een groot risico nam. Daarom liet hij in zijn contract een afkoopsom opnemen van 7 miljoen euro.

Spaanse taal

Toch dacht hij alles beter onder controle te kunnen krijgen. Dat bleek een misvatting. Voorbeeld: de Spaanse taal beheerst hij nog steeds niet. Van Gaal, die bekend staat als een communicator, vertaalt de woorden letterlijk vanuit het Nederlands en spreekt ze achter elkaar uit. Hij weigerde les te nemen.

Van Gaal was niet veranderd in vergelijking met zijn eerste episode, Barcelona ook niet. De club heeft elk jaar een andere coach en van gestructureerd beleid is geen sprake. Hij was echter gebrand op revanche na zijn falen als bondscoach van Oranje, waarmee hij het wereldkampioenschap niet haalde. Bovendien overwon zijn trots het van zijn realiteitsgevoel toen Barcelona hem benaderde voor een rentree.

Reputatie

De magie van Van Gaal is intussen verdwenen. Van zijn zorgvuldig opgebouwde reputatie bij Ajax is weinig meer over. Bij het Nederlands elftal is Dick Advocaat met dezelfde spelers ongeslagen als opvolger van Van Gaal. De voormalige gymleraar is een type dat alles bij een club onder controle wil hebben. Dat botst in een Latijnse voetbalcultuur zoals Spanje. In Engeland en Duitsland zou hij beter tot zijn recht komen.

Rivaldo

Met vedetten kan hij niet omgaan. Althans, niet met spelers die zich niet volledig opofferen aan het team. Daarom mocht Rivaldo zomaar zonder afkoopsom naar AC Milan vertrekken. Het teambelang gaat boven alles. In de Spaanse voetbalcultuur koestert men juist vedetten.

Gaspart

Tussen Gaspart en Van Gaal ging het al snel mis. Met de vorige president Nunez had hij een vertrouwensband en kon hij zijn gang gaan. Beiden hadden hun lot aan elkaar verbonden. Toen Nunez opstapte, volgde Van Gaal hem meteen.

Het beleid van Gaspart was niet het beleid van Van Gaal, maar hij kon dat niet veranderen. Hij trof een onevenwichtige selectie, vol met aanvallende middenvelders, maar met weinig goede verdedigers.

De president haalde bijvoorbeeld de Argentijn Riquelme, zeer tegen de zin van de trainer. Van Gaal dacht een vetorecht te hebben bij transfers, zoals was afgesproken. De president besliste anders. Zoals hij ook besloot dat Van Gaal geen nieuwe spelers mocht halen. Kortom, de terugkeer bij Barcelona was de grootste fout die Louis van Gaal heeft begaan in zijn loopbaan.