SEPANG - De meest uitputtende formule 1-race van het jaar, zo wordt de Grote Prijs van Maleisië van komende zondag beschouwd. Niet alleen stijgt het kwik in Zuidoost-Azië vaak boven de 40 graden, de hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de wedstrijd een uitputtingsslag is voor zowel mens als machine.

Spyker-coureur Christijan Albers weet er alles van. De afgelopen twee edities werkte zijn drinkflesje niet, waardoor hij verstoken bleef van datgene wat er het hardst nodig is in dergelijke omstandigheden: water. Albers reed desondanks beide races uit, wat wijst op een fit gestel.

De autocoureur uit Laren bereidt zich uitgebreid voor op deze race en doet dat met een gerenommeerde trainer. Camiel van Druten is mede aangesteld op voorspraak van sponsor Michel Perridon (Trust). De oprichter van het softwarebedrijf zag er persoonlijk op toe dat Albers niet alleen de beste trainer tot zijn beschikking heeft, maar ook het beste materiaal.

Verstappen

"Ik heb eerder samengewerkt met Jos Verstappen en ik ergerde me eraan dat hij niet altijd helemaal fit was", aldus Perridon. "Nu ik Christijan sponsor, wil ik ervoor zorgen dat dat niet meer gebeurt." De geldschieter doelt bij voorbeeld op de Grote Prijs van Brazilië in 2000, waar Verstappen tegen het einde van de race posities verloor door vermoeidheid.

Albers, die nu ongeveer drie maanden bezig is met het nieuwe fitnessprogramma, vindt het een verademing om met Van Druten te werken. "Ik denk dat Camiel tot de top van Europa behoort. Sommige oefeningen deed ik eerder tien keer en nu geven vijf van die oefeningen hetzelfde resultaat."

De voorbereiding op de race in Maleisië is in volle gang en volgens Van Druten is het vooral belangrijk dat het lichaam snel herstelt van zware inspanningen. "We zijn heel veel bezig met kracht", vertelt hij, "en met lopen en trainingen waarbij het lichaam telkens tot het uiterste wordt getergd. De nadruk ligt op het herstel. Het lichaam moet elke keer de mogelijkheid krijgen om na zware inspanningen te herstellen. We zijn bezig Christijan topfit te krijgen en te houden."

Wennen

Albers en Van Druten arriveren vier dagen voor het begin van het raceweekend in Maleisië en zullen ook daar verder gaan met trainen. Het lichaam moet eerst wennen aan de omstandigheden in het Aziatische land. "We willen zo snel mogelijk buiten aan het werk gaan, zodat we het klimaat ervaren", zegt Van Druten. "Christijan moet zich aanpassen aan de omstandigheden, dus we gaan niet meteen heel hard trainen. De dagen daarop wordt er wel flink getraind."

Het drinken van veel water is onontbeerlijk. "Als het raceweekend in Maleisië begint, weten we al dat ik minimaal 2,5 kilo ga verliezen", zegt Albers. "Ik ben dan al dagen mijn reserves aan het bijvullen met water, dat moet je goed voor elkaar hebben voordat je instapt."

Drinken

Van Druten erkent ook het belang van het vele drinken. Een kapot drinkbekertje, wat Albers de afgelopen twee jaar overkwam, lijkt verschrikkelijk voor een coureur. Hoewel, volgens Albers is hij tijdens de race met heel andere dingen bezig. "Je wilt wel wat drinken af en toe, maar je bent zo geconcentreerd dat je niet eens weet of je wel of geen drinken hebt. Dat je niet gedronken hebt, dat merk je pas na de race."