AMSTERDAM - Profbokser Raymond Joval is maandenlang uitgeschakeld. De 34-jarige wereldkampioen van de IBO onderging maandagmiddag in een ziekenhuis in Amsterdam een drie uur durende operatie aan zijn onderkaak. Die bleek op twee plaatsen gebroken. Middengewicht Joval liep de ernstige blessure zondagmiddag op in Schermerhorn, waar hij een zwaar bevochten puntenzege boekte op de Argentijn Mora. Zondagavond was hij al ter observatie in het ziekenhuis opgenomen.

"Ik denk dat Raymond de laatste drie ronden met die twee fracturen heeft gebokst", zei zaakwaarnemer Fred Cohen, die als een vaderfiguur over zijn gehavende pupil waakt. "Tijdens de partij voelde hij het nog niet zo. Maar na afloop wankelde hij van de pijn. Zijn kin zat helemaal los."

Volgens Cohen is pas volgende week duidelijk hoe lang de revalidatie precies gaat duren. Het staat in elk geval vast, dat het langverwachte prestigeduel met Fighting Nordin Ben Salah, dat op 16 maart in Ahoy' zou worden gehouden, opnieuw niet doorgaat. "Misschien dat Raymond in mei zijn rentree kan maken, maar niet gelijk tegen een gevaarlijke jongen als Nordin. Ben Salah kan wellicht na de zomer aan de beurt komen."

Cohen zei niet te verwachten dat Joval door de zware blessure aan stoppen gaat denken. "Dat kan ik me niet voorstellen. Raymond heeft zoveel karakter, hier komt hij wel weer overheen. Maar zijn gezondheid en zijn persoonlijkheid staan voorop. Voor die paar rotcenten die je in Nederland vangt als wereldkampioen, hoeft hij voor mij niet meer de ring in, zeker niet als hij er zelf niet meer volledig achterstaat."