MELBOURNE - Het optreden van de Nederlandse zwemploeg in Melbourne geeft hoop voor de Olympische Spelen (OS) in Peking. Zo'n anderhalf jaar voor het begin van het toernooi in China heeft de formatie van technisch directeur Jacco Verhaeren bij de wereldkampioenschappen in Melbourne met twee zilveren en drie bronzen medailles de aansluiting met de wereldtop behouden.

Ondanks dit bemoedigende resultaat kan de equipe van Verhaeren niet achterover gaan leunen. "Het is jammer dat we geen goud hebben kunnen pakken, maar na die ene plak twee jaar geleden in Montreal en na de EK in Boedapest hebben we het als ploeg hier vele malen beter gedaan met meer medailles en persoonlijke records. Dat biedt veel perspectief. Maar we zullen absoluut keihard moeten blijven werken om dit vast te houden", sprak de coach na het achtdaagse toernooi in Australische stad.

De veertien wereldrecords in de Rod Laver Arena hebben duidelijk gemaakt dat de zwemsport in de breedte enorm sterk is. Dat is voor Verhaeren het signaal dat zijn ploeg geen moment kan verslappen. De coach wilde het resultaat bij de WK daarom ook geen blauwdruk voor de Spelen noemen. De ontwikkelingen in het internationale zwemmen gaan hiervoor te snel.

Weinig beren

"Het is onmogelijk om nu al iets over het aantal medailles in Peking te zeggen. Maar er zijn zeker voldoende kansen en ik zie vooralsnog weinig beren op de weg. De mensen die hier een medaille hebben gepakt, hebben nu wel de wetenschap dat ze het kunnen."

Bij de wereldkampioenschappen was Verhaeren voor het succes wel weer afhankelijk van Pieter van den Hoogenband, Inge Dekker en Marleen Veldhuis. Maar de coach zag wel voldoende lichtpunten in de vorm van bijvoorbeeld de pas 16-jarige Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk.

Positieve uitschieter

"Pieter, Marleen en Inge zullen straks in Peking ook het voortouw moeten nemen. Dat is helaas niet anders. Maar een aantal mensen heeft de lat hier toch weer verlegd. Ik denk ook dat we wel met een iets sterkere en betere ploeg naar China kunnen. Wie weet komt er voor de OS van iemand nog een positieve uitschieter."

Volgens Verhaeren heeft de Nederlandse ploeg mede dankzij de structuur met de nationale trainingscentra in Eindhoven en Amsterdam al een stap voorwaarts kunnen maken. Er is ook een schaduwprogramma opgezet waarin de thuisblijvers de kans krijgen zich voor Peking wel te kwalificeren. "Dat is absoluut een positieve verandering. Zulke mensen willen we voor de nationale ploeg niet meer verloren laten gaan."

Groot

Tussen de positieve geluiden waren er ook wel een paar tegenvallers. De in Europa doorgaans goed presterende Chantal Groot en Hinkelien Schreuder speelden op wereldniveau geen rol. Ook het optreden van mannen op de 4x200 meter vrij was teleurstellend. De afgelopen periode is veel geïnvesteerd in dit project. "Enkele mensen in de estafette zullen zeker nog een stap moeten maken", stelde Verhaeren.