ENSCHEDE - FC Twente heeft zich zondag dankzij een 3-0-overwinning op FC Utrecht geplaatst voor de play-offs, de strijd voor een plek in de Champions League.

De doelpunten kwamen van Ramon Zomer en Blaise N'Kufo voor rust en Kennedy Bakircioglu in de slotminuut. Smet voor FC Twente was de rode kaart die Sharbel Touma vlak voor rust kreeg.

Excelsior

Excelsior heeft zondag op Woudestein in Rotterdam ADO Den Haag een afstraffing gegeven. De cijfers vielen met 3-1 klein uit, omdat veel prachtige kansen werden gemist.

Door de overwinning steeg Excelsior naar de vijftiende plaats.

Voor ADO is degradatie vier duels voor het einde van de competitie praktisch onafwendbaar. De ploeg heeft alleen theoretisch nog een kans. Voor Excelsior scoorden Simr, Rojer en Guijo-Velasco. Kolk maakte bij 3-0 het tegendoelpunt.

Sparta

Heerenveen heeft op Het Kasteel het jarige Sparta een punt als cadeau gegeven. De oudste club in het betaald voetbal bestond zondag 119 jaar en Heerenveen schonk de thuisploeg een spectaculaire 2-2. Sparta vierde na afloop feest, Heerenveen baalde enorm. De Friezen speelden een prima eerste helft (0-2), maar zakten na rust volledig in.

Het onnodige puntenverlies kan Heerenveen straks lelijk opbreken in de strijd met Feyenoord om de vijfde plaats, goed voor de play-offs om de voorronde Champions League.

De club uit de Kuip had eerder zondag de druk op Heerenveen opgevoerd door een zege bij Vitesse (0-1). De achterstand van Heerenveen op Feyenoord bedraagt nu vier punten.

Hansson

En het begon zo goed voor Heerenveen. De Friezen leken het karwei al halverwege de eerste helft te hebben geklaard. In de elfde minuut kopte centrale verdediger Peter Hansson raak uit een hoekschop van Gonzalo Garcia-Garcia.

Ruim tien minuten later stond het al 0-2 na een prima combinatie tussen topschutter Afonso Alves en Garcia-Garcia, met de laatste als afmaker.

Daarna verzuimde Heerenveen het geknoei van de Sparta-defensie, met een onzekere Wouter Gudde, af te straffen. Met wat meer geluk had Alves zijn totaal van 25 competitietreffers verder kunnen opschroeven.

In de tweede helft was Heerenveen onherkenbaar. De ploeg liep er radeloos bij en Sparta profiteerde daar dankbaar van. In de 49e minuut kopte Darryl Roberts prachtig binnen na een voorzet van Sepp de Roover: 1-2.

Het was de ommekeer in de wedstrijd. Sparta domineerde en kwam in de 74e minuut langszij. Arbiter Jan Wegereef gaf Sparta een strafschop na een ongelukkige handsbal van Calvin Jong-A-Pin.

Sjaak Polak maakte geen fout: 2-2. Uiteindelijk mocht Heerenveen blij zijn dat de ontketende thuisploeg het daar bij liet.