PALMA DE MALLORCA - De Nederlandse baanwielrenners Danny Stam en Peter Schep hebben zondag bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen op Mallorca zilver veroverd op het onderdeel koppelkoers.

Het Zwitserse koppel Franco Marvulli/Bruno Risi veroverde de wereldtitel, Tsjechië werd derde.

Schep werd bij het uitrijden aangereden door een van de Oekraïense deelnemers. De Lopiker kwam ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen. Hij is afgevoerd naar het ziekenhuis van Palma de Mallorca.

Het goud had het Nederlandse duo pas in de slotronden verspeeld.

Pech

Noch Schep noch Stam had een antwoord op de ultieme aanval van de ervaren Zwitsers. "Balen als het je zo uit handen glipt", zei Stam. Door het ongeval stond hij alleen op het podium. Het paste bij zijn seizoen dat door pech werd gekenmerkt.

Partners

In augustus vorig jaar schakelde een val zijn maatje Robert Slippens uit. Die keerde pas in februari terug op de piste, Stam werkte het zesdaagse-seizoen af met wisselende partners. "Ik heb er het beste van gemaakt", keek hij zondag terug.

Slippens, in Palma de Mallorca alleen actief op het omnium, wist precies wat zijn vaste koppelgenoot voelde. "We hebben al vaker naast het goud gereden. Het is zuur voor hem." Zelf hoopt hij volgend seizoen op niveau terug te keren. Aan de zijde van Stam.

"Wij blijven een koppel. Dat haalt niemand uit elkaar. Ik heb nu de tijd om aan mijn wedstrijdhardheid te werken."

Visser

Adrie Visser is zondag bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen op Mallorca als zesde geëindigd op het onderdeel puntenkoers. Wereldkampioen werd de Australische Katharine Bates.

Zilver ging naar de Deense Mie Bekker Lacota, het brons was voor de Nieuw-Zeelandse Catherine Cheatley. Visser had zaterdag brons gewonnen op het onderdeel scratch.