AMSTERDAM - Ajax vervolgde zondagmiddag de inhaalrace op PSV met een ruime overwinning op Heracles (3-0). Spelers en supporters van de Amsterdamse club lieten zien dat ze vier wedstrijden voor het einde van de reguliere competitie geloven dat de landstitel toch nog voor het grijpen is.

Ajax verkleinde de achterstand op de kampioen uit Eindhoven tot drie punten. De ploeg werkte bovendien aan het doelsaldo.

PSV zag de positieve marge in de dertigste speelronde van de eredivisie tot slechts drie treffers slinken.

Aanhang

De aanhang van de nummer twee van de eredivisie zong voor het eerst dit seizoen uit volle borst over het kampioenschap. De fans vergaten voor het gemak dat hun club nog steeds afhankelijk is van de resultaten van de lijstaanvoerder uit Eindhoven.

"PSV moet nog minimaal eenmaal verliezen", besefte trainer Henk ten Cate. "Maar PSV staat wel weer onder druk. Ik ben benieuwd hoe ze daar mee omgaan."

Machteloos

De oefenmeester van Ajax heeft ongetwijfeld ook gezien dat zijn collega Ronald Koeman de laatste weken onbedoeld een machteloze indruk maakt.

De hoofdtrainer van PSV kon zaterdag na het gelijke spel tegen NAC (1-1) opnieuw niet camoufleren dat hij vreest voor de resterende duels met NEC, FC Twente, FC Utrecht en Vitesse.

Vertrouwen

Ajax leeft daarentegen met veel vertrouwen toe naar de slotfase van de reguliere competitie. De club stuit nog op RKC, Willem II, NAC en Sparta. "Die wedstrijden moeten we allemaal winnen", sprak Ten Cate. "En dan blijft het natuurlijk wachten op een nederlaag van PSV."

Tempo

De trainer van Ajax zag hoe zijn ploeg na uitstekende uitwedstrijden tegen FC Twente (1-4) en PSV (1-5) voor de zoveelste keer dit seizoen problemen beleefde met een extreem verdedigende tegenstander. Ajax speelde tegen Heracles in een te laag tempo. De formatie sprong ook opnieuw slordig om met de mogelijkheden.

Wesley Sneijder bracht de thuisploeg al na elf minuten op voorsprong. De middenvelder trof doel vanuit een vrije trap.

Stunt

Huntelaar, Babel, Sneijder en De Mul verzuimden de score voor rust te verhogen. Heracles verloor het uitzicht op een stunt in het begin van de tweede helft toen Huntelaar doelman Pieckenhagen tot tweemaal toe kansloos liet.

De spits van Ajax speelde voor de honderdste keer in de eredivisie. Hij maakte tijdens die duels maarliefst 69 doelpunten.

Alleen Marco van Basten (90), Romario (90), Kezman (82), Van Hooijdonk (77) en Kieft (72) scoorden vaker tijdens hun eerste honderd duels op het hoogste Nederlandse niveau.

Nacompetitie

Trainer Ruud Brood van Heracles constateerde dat zijn ploeg slechts figureerde in de uitverkochte ArenA. Tot overmaat van ramp vernam hij na het verloren duel ook nog dat Excelsior van ADO Den Haag had gewonnen. "We zijn dus naar de zestiende plaats gezakt", treurde Brood voordat hij benadrukte dat Heracles de nacompetitie gaat ontlopen.

Stam

Ajax-aanvoerder Jaap Stam is zondag wel tijdens de door zijn ploeg gewonnen thuiswedstrijd tegen Heracles (3-0) uitgevallen met een hamstringblessure.

Trainer Henk ten Cate heeft goede hoop dat hij tijdens de resterende vier competitiewedstrijden toch over de verdediger kan beschikken.

"Volgens mij viel het wel mee", stelde de oefenmeester. "Het was wel weer de hamstring waar Jaap al langer last van heeft.

Maandag weten we meer. Pas na 24 uur kunnen we een goede diagnose stellen."