MELBOURNE - Marleen Veldhuis heeft zondag op de slotdag van de wereldkampioenschappen zwemmen in Melbourne brons op de 50 meter vrij behaald.

Ze eindigde met een tijd van 24,70 seconden achter de Australische Lisbeth Lenton (24,53) en de Zweedse Thérèse Alshammar (24,62).

Veldhuis veroverde bij dit toernooi eerder zilver op de 100 meter vrij en brons op de 4x100 meter vrij.

Ze bracht het totaal aantal plakken voor Nederland bij dit WK op vijf. Pieter van den Hoogenband won zilver op de 200 vrij en Inge Dekker brons op de 50 vlinder.

Twee jaar geleden was de oogst alleen zilver voor Veldhuis op de 50 vrij.

Zondag was ze teleurgesteld over haar derde plaats. "Ik ging voor de eerste. Als je die ambitie hebt kan het ook fout gaan, maar het is wel heel jammer", aldus Veldhuis.

Ze was zondag vooral ontevreden over het laatste deel van haar race. "De laatste vijf meter ging minder goed. Het was harken en slingeren. Ik baal nu wel, maar heb op zich toch wel een goed toernooi gedraaid. Op iedere afstand een medaille, dat is niet slecht. Maar ik had vandaag toch wel de beste willen zijn."

Olympische spelen

De wereldkampioenschappen zwemmen in Melbourne hebben acht nominaties voor de Olympische Spelen in Peking opgeleverd.

Pieter van den Hoogenband (100 en 200 vrij), Marleen Veldhuis (50 en 100 vrij) en Inge Dekker (100 vlinder en 200 vrij) voldeden individueel aan de kwalificatie-eis.

Daarnaast dwongen de vrouwen op de estafettes 4x100 vrij en 4x200 vrij een nominatie af. Om werkelijk naar de Spelen te mogen moet in 2008 vormbehoud worden getoond.