MELBOURNE - De loopbaan van Ian Thorpe is onherstelbaar beschadigd. De aangeslagen Australische zwemheld concludeerde dit zondag in Melbourne na het verhaal in de Franse sportkrant L'Equipe.

Bekijk video

Bij een dopingtest in mei 2006 werden abnormaal hoge waarden testosteron en luteïniserend hormoon (LH) in zijn urine aangetroffen, dat bij mannen de aanmaak van testosteron bevordert.

De voormalige rivaal van Pieter van den Hoogenband, die in november vorig jaar zijn carriére beëindigde, voelt zich geslachtofferd.

Hij is ervan overtuigd dat de uitslag van zijn test moedwillig naar buiten is gebracht.

Mediacircus

Talloze cameraploegen en fotografen waren zondag uitgerukt naar Melbourne om zijn verhaal aan te horen. "Ik heb in mijn loopbaan nooit verboden middelen gebruikt en heb mij altijd hard gemaakt voor de strijd tegen doping", sprak de veelvoudig Olympisch kampioen.

"Maar het is de vraag of mensen dat ooit nog zullen geloven. Mijn sportprestaties zullen nu altijd omgeven blijven door twijfel. Dat is het meest trieste van deze hele zaak."

Geschokt

Thorpe was zaterdag volledig in shock toen hij van de publicatie op de hoogte werd gebracht. "Ik wist totaal niet wat ik moest doen of hoe ik moest reageren. Ik was volslagen verrast.

Ik snap ook totaal niet hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe er informatie over mijn dopingtest naar buiten is gekomen. Het is vertrouwelijke informatie over mij waar zorgvuldig mee moeten worden omgegaan. Er is dus ergens gelekt. Ik overweeg daarom ook gerechtelijke stappen."

Wereldzwembond

Hoewel Thorpe zich in het verleden regelmatig negatief uitliet over de wereldzwembond FINA, wilde hij zondag niemand beschuldigen.

"Ik denk dat Pink Panther heeft gelekt", behield hij zijn gevoel voor humor in de volle zaal. "Er zijn drie partijen die aan de gegevens kunnen komen, maar dat is alles wat ik kan zeggen."

Opheldering

In een hilarisch bijeenkomst die meer vragen dan antwoorden opriep, bevestigde de wereldzwembond FINA zaterdag dat het internationale sporttribunaal CAS is ingeschakeld om van het Australische antidopingbureau ASADA opheldering te krijgen over de zaak.

Hoewel het onderzoek al bijna een jaar loopt liet ASADA zaterdag in een reactie daarop weten nog altijd bezig te zijn met uitslag van de test van Thorpe.

Positieve test

"ASADA heeft mij zaterdag verzekerd dat er geen sprake is van een positieve test. Ze zijn wel de hoge waarden aan te onderzoeken.

Ik heb toegezegd daar alle medewerking aan te verlenen. Ik ben ervan overtuigd dat de zaak straks zal worden opgehelderd en dat er een verklaarbare reden zal zijn voor de uitslag", aldus Thorpe.

Steun

Het deed hem wel goed dat hij direct van alle kanten steun kreeg. Zelfs de Australische premier John Howard liet direct weten achter de voormalige topzwemmer te staan.

De baas van de Australische zwembond, Glenn Tasker, zei voor 1000 procent zeker te weten dat er geen dopingverdenkingen zijn tegen Thorpe.

Verhaeren

Ook Jacco Verhaeren geloofde niet dat Thorpe verboden middelen heeft gebruikt. "Ik heb hem nooit hiervan verdacht en dat zal ik zeker nu niet doen", zei Verhaeren over de grote rivaal van zijn pupil Pieter van den Hoogenband. "Ik ken Ian als een eerlijke en betrouwbare jongen."