LONDEN - Sjeng Schalken nadert ondanks zijn voortijdige uitschakeling bij de Australian Open opnieuw de topvijftien. De Limburgse tennisser steeg op de wereldranglijst van de twintigste naar de zeventiende plaats.

Schalken haalde in oktober vorig jaar met een vijftiende stek zijn hoogste notering op de ranking. Hij werd in Melbourne in de tweede ronde na een marathonpartij uitgeschakeld door de Kroaat Ancic.

Andre Agassi nam door zijn eindzege in Melbourne de leiding in de Champions Race over van de Oostenrijker Stefan Koubek. Op de wereldranglijst bleef hij tweede achter de Australiër Lleyton Hewitt. Verliezend finalist Rainer Schüttler maakte een sprong van de 36e naar de zestiende positie.

Bij de vrouwen stegen de Belgische speelsters Kim Clijsters en Justine Henin, beiden halve finaliste in Melbourne, één plaats. Ze bezetten achter de zusjes Williams de derde en vierde positie. Jennifer Capriati zakte van de derde naar de zesde plek. De titelverdedigster in Melbourne verloor in de eerste ronde.