LEIMUIDEN - Beelden van de Olympische Spelen van een jaar geleden zijn voor Bob de Jong slechts een herinnering. Hij eindigde als specialist op de lange afstanden ver in de achterhoede op de 5 en 10 kilometer. Als de minst favoriete schaatser kan hij echter woensdag op de skate-off voor de wereldkampioenschappen allround bijna niet verliezen. "Uytdehaage en Verheijen zijn de favorieten, ik kan alleen maar winnen."

Woensdag strijden vijf Nederlanders voor het laatste ticket voor het toernooi in Gothenburg, over amper twee weken. Het allroundkampioenschap is voor De Jong slechts een bijzaak. Toch acht hij zich niet kansloos. "Bart Veldkamp zat altijd achter me op de 500 meter, maar twee jaar terug op het Europees kampioenschap ging hij er bijna met de titel vandoor."

De Jong concentreert zich dit jaar op de WK afstanden in maart in Berlijn. "Mijn doel is om mijn titel op de 5 kilometer te prolongeren". Volgend jaar beslist hij in alle rust over de juiste voorbereiding op de Olympische Spelen in 2006 in Turijn. "Ik leg me toe op het allroundschaatsen of het marathonschaatsen." Het lijkt hem wel wat om een aantal marathons te rijden als training. "Het is afwisselend en leuk om tussendoor te doen."

Als het aan hem ligt, slaat hij de weg naar Turijn in met zijn huidige trainer Wim den Elsen. De Jong voelt zich heerlijk bij de samenwerking met de gewestelijk coach. "Ik had bij de eerste twee trainingen al direct het gevoel dat het klikte. We zitten precies op een lijn."

Bovendien mist de stayer uit Leimuiden allerminst de hardere atmosfeer van zijn voormalige grote ploegen Spaar Select en TVM. De overstap naar een kleinere ploeg betekent niet dat hij minder plezier heeft. Integendeel. "Je ziet aan de prestaties dat het goed gaat. Van der Rijst (nu DPA) rijdt hard, ik doe weer voorin mee. Het verschil met vroeger is dat ik nu alles zelf bepaal, terwijl in een grote ploeg de trainer de schema's en trainingskampen regelt."

Hoewel de Jong meestal niet verder dan een jaar vooruitkijkt, is hij stiekem al bezig met volgend jaar. "Een mooie optie is deze ploeg te behouden met een grotere sponsor. Er zijn wel contacten, maar dat is meer iets voor volgend jaar."

De Jong heeft weer het volle vertrouwen in de toekomst. "De blamage op de Olympische Spelen was een mentale kwestie, geen gebrek aan kwaliteit. Ik behoor tot de drie beste Nederlanders op de lange afstanden." Die bezetten op de 5 en 10 kilometer doorgaans het volledige podium, maar De Jong, eeuwige tweede, staat meestal op zilver. "Ik ben weliswaar vaak als tweede geëindigd, maar ik heb meer goud dan brons."