SAN DIEGO - De american footballers van de Tampa Bay Buccaneers hebben voor het eerst de Super Bowl gewonnen. In de finale van het kampioenschap in de NFL versloeg de ploeg de Oakland Raiders met 48-21.

De Raiders startten als favoriet in de eindstrijd, maar het team liet zich verrassen door de Buccaneers. Met een ijzersterke verdediging zette de formatie uit Tampa Bay de wedstrijd naar zijn hand.

Jon Gruden

Het succes van de Buccaneers was vooral het succes van coach Jon Gruden. Eigenaar Malcom Glazer van het team uit Tampa Bay had vorig jaar februari 8 miljoen euro, twee eerste ronde 'draftpicks' en twee tweede ronde selecties over om hem los te weken bij de Raiders. De hoge prijs die de Buccaneers betaalde, leidde in Amerika tot hevige discussies, maar Gruden maakte de investeringen volledig waar.

Uit het niets leidde hij de ploeg naar de eindstrijd van de NFL. "Ik wil coach Gruden bedanken. Hij kwam uit de hemel en bracht ons in de hemel", jubelde Glazer. Met 39 jaar werd Gruden de jongste coach die de Super Bowl wist te winnen.

Gruden had de Raiders vier jaar onder zijn hoede. Zijn kennis over het team hielp hem bij het maken van het juiste strijdplan. "Ik ga mij niet verontschuldingen voor de manier waarop ik hier ben gekomen en dat ik mensen heb gekwetst. Ik ben alleen maar blij dat ik hier ben. Het was een emotionele week en ik ga nu vooral genieten. We hebben een fantastische verdediging in Tampa, niet goed, maar fantastisch."

Raiders

De Raiders konden geen moment in de wedstrijd komen. Hun aanvallen in de openingshelft leverden slechts 62 yards op, het twee na laagste totaal in de 37-jarige geschiedenis van het NFL kampioenschap. De ploeg uit Oakland vocht zich na deze slechte start nog wel terug in de wedstrijd.

Met drie touchdowns brachten ze de achterstand terug van 34-3 naar 34-21, maar de Buccaneers namen daarna het heft weer in handen en beslisten tot grote vreugde van duizenden fans in het Qualcomm Stadium het duel met 48-21.

De finale werd vooral een deceptie voor Rich Gannon. De quaterback werd uitgeroepen tot waardevolste speler van het seizoen, maar deze prijs verloor door de zware nederlaag aan glans. "Het was onze avond niet", stelde de onthutste Gannon vast. "Onze prestatie was dramatisch. Het was een nachtmerrie."