VIGO - Met het hoofd diep in de opgestoken kraag van de jas en af en toe hevig hoofdschuddend zag voorzitter Joan Gaspart zondagavond zijn Barcelona op bezoek bij Celta de Vigo alweer voor de achtste keer dit seizoen verliezen: 2-0.

Nu de sportieve trots van Catalonië nog maar drie punten is verwijderd van de degradatiezone, lijkt de positie van trainer Louis van Gaal onhoudbaar.

Barcelona is bezig aan het slechtste seizoen sinds 1940, toen de club zich pas na een beslissingswedstrijd tegen Murcia verzekerde van een langer verblijf in de hoogste divisie. De Catalanen hebben na negentien competitiewedstrijden maar liefst twintig punten minder dan koploper Real Sociedad.

Geen schuld

Van Gaal wil nog steeds van geen opstappen weten en de meeste spelers proberen de vertegenwoordigers van de media en morrende aanhang ook nog steeds duidelijk te maken dat de slechte resultaten in de competitie echt niet de schuld van de teruggehaalde Nederlandse oefenmeester zijn.

Media

Het lijkt allemaal niet uit te maken. De vier nationale sportkranten vullen de pagina's dagelijks met het nakende vertrek van Van Gaal. Het geduld van het trotse Catalaanse volk is eveneens op. De goede resultaten in de Champions League vergoeden de lijdensweg in de competitie allang niet meer.

Hoge afkoopsom

Slechts de in het contract van Van Gaal opgenomen hoge afkoopsom weerhield het bestuur van Barcelona vooralsnog om voor de tweede keer vroegtijdig van de Amsterdammer te scheiden. De club heeft geen geld en kan de contractueel bepaalde 6 miljoen euro wel beter gebruiken.

Na de nieuwe nederlaag kunnen maatregelen bijna niet uitblijven. Het kan haast niet anders of de ooit zo succesvolle trainer van Ajax gaat na eerdere mislukte avonturen bij Barcelona en het Nederlands elftal opnieuw gezichtverlies lijden.

Nederlaag

Het waren uiteindelijk Jesuli en Silvinho die in de tweede helft de nederlaag van de Catalanen met treffers inleidden. Lopez miste in de eerste helft nog een strafschop voor Celta de Vigo. Cocu was aanvoerder van Barcelona. Basisspelers Frank de Boer, Kluivert, Overmars en Reiziger konden de nieuwe afgang ook niet voorkomen.

Westerveld

Haaks op de afgang van de Nederlandse delegatie bij Barcelona stond het optreden van Westerveld, Musampa en Makaay. Westerveld stopte voor koploper Real Sociedad net als vorige week een strafschop en had daarmee een groot aandeel in de uiteindelijke zege op Atletico Madrid: 2-1. De vreugde over de zege werd vergroot doordat nummer twee Real Madrid gelijkspeelde tegen Atletico Bilbao (1-1). Sociedad heeft nu vijf punten meer dan de houder van de Champions League.

Musampa en Makaay

Musampa hielp Malga aan de winst op Real Mallorca (1-0). Makaay kon niet voorkomen dat Deportivo La Coruna onderuit ging bij Espanyol (3-1). De topscorer van de Spaanse competitie liet echter wel zijn dertiende treffer van het seizoen noteren.