MELBOURNE - De Nederlandse waterpolosters hebben de wereldkampioenschappen donderdag in Melbourne met een goed gevoel afgesloten. De ploeg van bondscoach Robin van Galen versloeg in de strijd om de negende plaats Brazilië overtuigend met 11-2 (4-0 1-0 3-1 3-1).

Hoewel de teleurstelling over het missen van de kwartfinales lang doorsluimerde, wisten de vrouwen er daarna toch nog het maximaal haalbare uit te halen. "Daar kun je alleen maar tevreden mee zijn", vond Van Galen. "Het gevoel is wel een beetje dubbel omdat we hier hoger hadden willen eindigen, maar we moeten hier nu toch genoegen mee nemen."

Met dit eindresultaat verbeterden de waterpolosters zich één plek ten opzichte van twee jaar geleden bij de WK in Montreal. Toen werd Oranje tiende. Nederland werd in Melbourne tot de wedstrijden om de plaatsen negen tot en met twaalf veroordeeld na het nipte verlies in de strijd om een plek in de kwartfinales tegen Italië.

Belangrijke stap

"Met iets meer geluk hadden we wel bij de laatste acht kunnen zitten. Van de vijf wedstrijden hebben we er zes goed gespeeld. Ik denk dat we hier toch weer een belangrijke stap hebben gemaakt."

Volgens Van Galen hebben de routiniers als Gillan van den Berg en Daniëlle de Bruijn, tegen Brazilië topscorer met vier doelpunten, hun waarde bij dit toernooi bewezen. Hij haalde ze na de Europese titelstrijd van vorig jaar terug om de ploeg meer in balans te brengen. "Ze hebben toch voor meer rust en stabiliteit in de ploeg gezorgd. We zijn er nog niet omdat we nu nog steeds de wedstrijd waar het om gaat verliezen, maar ik denk dat we met het oog op de Spelen in Peking op de goede weg zijn."

Rusland

De ploeg gaat zich nu voorbereiden op het eerste olympische kwalificatietoernooi in augustus in Rusland. Als het daar niet lukt om Peking te halen, krijgen de vrouwen in maart 2008 nog een tweede kans. Van Galen: "De eerste poging zal moeilijk worden omdat zich daar maar een land kan kwalificeren. Bij het andere toernooi zijn vier tickets te verdienen. Maar ook bij het eerste toernooi gaan we er zeker voor."