EINDHOVEN - De ziekenboeg raakt voller en voller en het spel van PSV is nog steeds vaak niet om aan te zien. Toch hebben de Eindhovenaren de hoop op een geslaagde afloop van het seizoen nog niet helemaal verloren.

De landskampioen, zaterdag voor eigen publiek te sterk voor een wel heel ongeïnspireerd AZ (3-0), verwacht de slechtste seizoenstart in jaren met een fitte selectie na de winterstop misschien wel helemaal te kunnen doen vergeten. Het wel of niet slagen van de inhaalrace is voor een groot deel afhankelijk van de resultaten in de komende drie weken. PAOK Saloniki verdedigt donderdag in het Philips-stadion een minimale voorsprong (3-2) uit de eerste ontmoeting. In de competitie moeten de Eindhovenaren het nog opnemen tegen FC Groningen, FC Twente en Feyenoord.

Feyenoord onderuit

De Rotterdammers verloren bij Heerenveen (1-0) maar hebben nog steeds tien verliespunten minder dan de regerend kampioen. De kloof oogt op het eerste gezicht te groot maar in Eindhoven houden ze zich voor het gemak maar vast aan de resultaten uit de tweede helft van het vorige seizoen. PSV hervatte de competitie toen met een achterstand van vijf punten op Feyenoord. Nog geen vier maanden later lieten de Eindhovenaren zich met een voorsprong van zeventien punten op de Rotterdamse nummer twee als kampioen kronen.

Prolongatie van de landstitel is voorlopig niet aan de orde. De versterkte selectie van Feyenoord lijkt in de breedte goed genoeg om een verval als vorig jaar te voorkomen. Bovendien bewees PSV tegen AZ dat het nog steeds geen schim is van de kampioensformatie van een seizoen geleden.

Met de overvolle ziekenboeg als excuus speelde de thuisploeg slordig en in een veel te laag tempo. Gelukkig voor PSV maakte AZ geen enkel moment de indruk van de afwezigheid van Van Bommel, Hofland, Bruggink, Bouma, Ooijer, Waterreus, Ooijer en De Jong te willen profiteren. De Alkmaarders verloren nagenoeg alle duels en speelden de bal veelal plichtmatig rond.

In navolging van zijn voorgangers Van Hanegem en Van der Lem heeft ook trainer Van Stee vooralsnog weinig grip op de voor Nederlandse begrippen peperdure Alkmaarse selectie. Topverdieners als Buskermolen, Wijker, Van Galen, Huiberts, Opdam en Rodriquez zijn al jaren in dienst van AZ maar tonen weinig ambitie. De meesten van hen beschikken bovendien over een landurige verbintenis en wekken de indruk de rest van de loopbaan rustig te willen slijten.

Van Stee heeft een selectie waarmee hij het zich, zoals tegen PSV, kan permitteren Nelisse en Boussatta pas na rust te brengen. Door een gebrek aan strijd en beleving speelde AZ echter al vlug een verloren wedstrijd. Vennegoor of Hesselink opende in de veertiende minuut na dom balverlies de score. Kezman slaagde er in de 27e en 31e minuut niet in doelman Moens te passeren.

De Joegoslaaf viel vervolgens uit met een ogenschijnlijke ernstige blessure aan het scheenbeen. Gerets heeft echter goede hoop dat hij donderdag tegen PAOK Saloniki weer over zijn topscorer van vorig seizoen kan beschikken. Op aangeven van Rommedahl zorgde Vogel in de 56e minuut voor de tweede Eindhovense treffer. Ramzi bekroonde in de 76e minuut zijn goede spel als vervanger van Kezman met een fraaie steekpass waaruit Vennegoor of Hesselink zijn tweede van de avond liet aantekenen.