BERLIJN - Zwemmer Pieter van den Hoogenband had zich ten doel gesteld bij de wereldbekerfinale in Berlijn het wereldrecord op de 100 meter vrije slag te verbeteren. De 24-jarige Eindhovenaar zag zijn missie mislukken. Hij moest zelfs een nederlaag slikken van de Argentijnse sprinter Jose Meolans. "Ik was goed, maar niet super", berustte Van den Hoogenband.

De tweevoudig olympisch kampioen van Sydney werd tweede in 47,37, vijf honderdste langzamer dan wereldkampioen korte baan Meolans. Het mondiale record van de Rus Popov uit 1994 (46,74) bleef ruim buiten schot. Van den Hoogenband klopte wel zijn Australische concurrent Ian Thorpe, die vierde eindigde, maar erkende dat het resultaat hem wat tegenviel. "Het lukte me niet om boven mezelf uit te stijgen", zei hij.

Gebrek aan scherpte

Van den Hoogenband weet dat gebrek aan scherpte aan de vermoeiende serie kortebaan wedstrijden die hij dit winterseizoen zwom. Hij deed mee in Rio, New York, Melbourne en Parijs. Pieken tijdens de apotheose in Berlijn was net iets te veel gevraagd.

'Wedstrijdmoe'

"Normaal richt ik me helemaal op één wedstrijd, zoals een EK of WK. Blijkbaar voel ik me daarbij meer thuis. Ik ben nu een beetje wedstrijdmoe", aldus 'VDH'. Hij gaat nu een weekje op vakantie naar de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh en begint daarna de training voor de wereldkampioenschappen van komende zomer in Barcelona. Eerste stop is Hamburg, waar hij met zijn begeleiders aan zijn start- en keertechniek gaat werken.

Ploeggenoten deden het goed

Andere zwemmers van zijn Philips-ploeg deden het goed tijdens de eerste finaledag. Klaas-Erik Zwering, Hinkelien Schreuder en Joris Keizer haalden finaleplaatsen. Zwering zwom in de serie 100 meter rugslag een Nederlands record (53,51) en herhaalde die prestatie bijna in de eindstrijd (53,53). Hij eindigde achtste.

Plezier

Een half jaar geleden overwoog hij nog om te stoppen met zijn sport. Hij besloot zijn loopbaan te vervolgen. "Ik heb het plezier in het zwemmen teruggevonden", zei hij na zijn overtuigende optreden. Het 18-jarige talent Schreuder tikte in de finale 200 meter wisselslag aan na 2.14,56, waarmee ook zij achtste werd.

Joris Keizer finishte vijfde in de eindstrijd van de 50 meter vlinderslag. Hij bleef met een tijd van 23,74 een kwartseconde boven zijn eigen Nederlands record. Marleen Veldhuis verraste met een vijfde plaats in de finale van de 50 meter vrij. De zwemster uit Borne dook voor het eerst onder de 25 seconden (24,93). De oud-waterpoloster, die in 2002 vier maanden bij de Nederlandse selectie zat, miste ternauwernood de finale op de 200 vrij.