MELBOURNE - Serena Williams heeft de Australian Open op haar naam geschreven. De Amerikaanse tennisster rekende zaterdag in de finale af met haar zus Venus. Ze won het familiegevecht onder het gesloten dak in Melbourne met 7-6, 3-6 en 6-4.

Met zijn tweetjes vormen ze al een tijdje het uithangbord van het vrouwentennis. De erelijst van de zusjes Williams is indrukwekkend. Serena lijkt echter haar oudere zus Venus definitief overvleugeld te hebben. Zaterdag maakte de 21-jarige Amerikaanse haar collectie grandslamtitels compleet met de winst in de Australian Open. De partij duurde ongeveer tweeëneenhalf uur.

Vierde

Met de winst in Australië veroverde Serena Williams haar vierde grandslamtitel op rij, alleen niet in hetzelfde kalenderjaar. De zegetocht begon vorig jaar in Parijs met de Franse Open, daarna volgden Wimbledon en de US Open. In alle gevallen was haar zus de tegenstandster, die dit keer wel het genoegen smaakte een set van Serena te winnen. Dat was haar bij de vorige drie gelegenheden niet gelukt.

Beiden tennissters ontliepen elkaar zaterdag weinig in de bij vlagen hoogstaande partij. In de eerste set moest de tiebreak de beslissing brengen. Serena liep uit naar 5-1 om vervolgens met 7-4 de eerste tik uit te delen. Haar een jaar oudere zus, die twee jaar geleden op Wimbledon haar laatste grandslamtitel veroverde, sputterde daarna nog wel flink tegen.

Hitte

Venus won de tweede set met 6-3, waardoor de slijtageslag in de hitte een 'verlenging' kreeg. Door de hoge temperatuur - boven de veertig graden - speelden de vrouwen de eindstrijd in de Rod Laver Arena volledig onder een gesloten dak. Bij een finale was dat nog niet eerder het geval.

In de derde set maakte Venus op cruciale momenten de meeste fouten. Negen games ging de set gelijk op. Op 4-5 moest Venus haar opslagbeurt houden om in de wedstrijd te blijven. Met een dubbele fout bracht ze haar zus in een zetel. Het eerste matchpunt op 15-40 was voor Serena voldoende. Venus was zo vriendelijk de bal buiten de lijnen te deponeren.

Jaloezie

Met enige jaloezie keek de oudste Williams bij de prijsuitreiking naar haar 'kleinere' zus. "Serena is een groot kampioene. Ze heeft nu alle grandslamtoernooien op rij gewonnen. Dat zou ik graag ook een keer voor elkaar krijgen. Ik hoop haar nog eens te evenaren", zei de verliezende Williams, die met vier nederlagen op rij in een finale van een grandslam ook een bijzondere prestatie achter haar naam heeft staan.

Serena Williams voegde zich zaterdag bij een select groepje tennissters dat de vier grote toernooien achter elkaar won. Maureen Connolly, Margaret Court, Martina Navratilova en Steffi Graf behoorden al tot die exclusieve club. Court, Navratilova en Graf keken toe bij de prestatie van Serena.

Droom

"Mijn hele leven heb ik er van gedroomd de beste te zijn", stamelde de winnares met tranen in de ogen na de finale. "Dat was geen gemakkelijke opgave. Ik heb er alles voor gedaan. Het is mooi dat ik hier geschiedenis schrijf", meende de nummer één van de wereld.

"Vier op rij, dat gebeurt niet elke dag. Ik kan maar niet geloven nu vergeleken te worden met die toppers uit het verleden. Tot die categorie tennissters behoren, is waanzinnig. Ik weet ook niet of ik echt met ze kan wedijveren." Qua verdiensten inmiddels wel. De zege levert de Amerikaanse ruim 650.000 euro op.