AMSTERDAM - De Deen Bjarne Riis heeft in 1996 'stijf van de doping' de Tour de France gewonnen. Dat onthulde voormalig Telekom-verzorger Jef D'hont zondag in het VRT-programma Panorama.

D'hont: "Ik zag epo voor het eerst opduiken toen ik soigneur was bij Telekom. Het waren de renners zelf die er om vroegen. Onze dokters van de Universiteit van Freiburg bezorgden de epo dan."

Reumatiek

Jef D'hont deed in Panorama een boekje open over zijn ervaringen bij de Duitse wielerformatie, die de voorloper van het huidige T-Mobile is. Riis, die 'monsieur 60 procent' zou worden genoemd vanwege zijn constant te hoge hematocrietwaarde, kreeg na verloop van tijd zelfs last van reumatiek vanwege het gebruik van epo. "En wat hij misschien nog nam", aldus D'hont. "Hij stond stijf van de doping."

Ondanks dat er volgens D'hont door nagenoeg alle renners van Telekom indertijd naar doping werd gegrepen, was er geen sprake van door de ploegleiding georganiseerd dopinggebruik. Alleen sprinter Erik Zabel zou weigeren prestatiebevorderende middelen tot zich te nemen. "Hij heeft wel eens een kleine dosis epo geprobeerd, maar was er categoriek tegen. Hij zei dat hij het niet nodig had", stelt D'hont. "En kijk, zoveel jaar later is hij de enige die een lange carrière heeft kunnen opbouwen."

Godefroot

Voormalig-ploegleider Walter Godefroot weigerde in het programma diep in te gaan op de onthullingen van D'hont. "Laat de geschiedenis zijn voor wat ze is en laat ons een nieuwe geschiedenis opbouwen", zei hij. Godefroot is momenteel ploegleider bij Astana.