LONDEN - Cricketcoach Bob Woolmer was niet van plan onthullingen te doen over verkochte wedstrijden in zijn nog te verschijnen boek. Dat heeft de coauteur, Ivo Tennant, zaterdag verklaard. Hij reageerde daarmee op geruchten dat Woolmer zou zijn vermoord vanwege die geplande uitlatingen.

"Geruchten dat Bob Woolmer zou zijn gewurgd omdat hij informatie over het verkopen van cricketwedstrijden of corrupte bookmakers had, kunnen naar het rijk der fabelen worden verwezen", schreef Tennant in de Britse krant The Times. "Hij had niet de intentie zulke details te publiceren."

Woolmer werd afgelopen zondag gewurgd in zijn hotelkamer in Jamaica, een dag nadat Pakistan (het team waarvan hij bondscoach was) op de WK verrassend verloor van Ierland.

Motief

Al gauw werd er gespeculeerd over het motief. Een veelal gehoorde theorie is dat de moord te maken zou hebben met omkoping.

Rondom cricketwedstrijden wordt voor veel geld gegokt en de nederlaag van grootmacht Pakistan was daarom extra verdacht. Saillant detail: Woolmer was coach van Zuid-Afrika, toen de aanvoerder van het team - Hans Cronje - levenslag werd geschorst wegens het aannemen van fikse geldsommen. In ruil daarvoor zou hij diverse duels hebben beïnvloed.

Politie

"Daar wist Woolmer niks van", sprak Tennant. "Indien één van zijn Pakistaanse spelers een soortgelijk voorstel zou hebben gekregen, was Woolmer zeker naar de politie gegaan."

Alle Pakistaanse spelers zijn de afgelopen dagen verhoord door de Jamaicaanse politie. De cricketers worden - voorlopig - als getuige gezien.

De spelers hebben ook DNA afgestaan in het kader van het onderzoek. Naar verwachting vertrekt het team zondag naar Pakistan. Het lichaam van Woolmer blijft voorlopig nog in Jamaica.