MELBOURNE - Jacco Verhaeren rekent bij de wereldkampioenschappen zwemmen in Melbourne op vier medailles. De technisch directeur van de KNZB heeft dit donderdag tijdens de persconferentie van de Nederlandse ploeg gezegd. "Met vier medailles is het toernooi voor ons geslaagd", stelde hij. "Alles wat er verder nog bijkomt is meegenomen."

Verhaeren gaat ervan uit dat Pieter van den Hoogenband, Marleen Veldhuis en Inge Dekker op respectievelijk de 200 vrij, 50 vrij en 50 vlinder in staat zijn eremetaal te veroveren. "Marleen en Inge staan eerste op de wereldranglijst op deze afstand en Pieter tweede op de 200 vrij, dus een medaille zou dan moeten lukken. Ik denk dat de vrouwen op de 4x100 vrij ook een goede kans maken, al moet het dan wel harder dan bij het afgelopen EK", aldus Verhaeren.

Koningsnummer

Hoewel Van den Hoogenband wereldrecordhouder en tweevoudig olympisch kampioen op de 100 meter vrij is, rekent Verhaeren niet bij voorbaat op een succes op het koningsnummer. Zijn pupil heeft de afgelopen periode in de trainingen wel weer de nodige stappen kunnen maken, maar is nog niet in absolute topvorm.

"Hij is zeker qua krachttraining en uithoudingsvermogen weer flink vooruitgegaan, maar het is afwachten hoe dit zich naar de wedstrijd vertaalt. Het doel is een tijd van 48,5. Als hij dat haalt ben ik heel tevreden, want dan heeft hij zich ten opzichte van de EK van vorig jaar flink verbeterd. Dan doe je het goed."

Veldhuis

Marleen Veldhuis start zondag in de series van de 4x100 meter vrije slag. De Twentse moet samen met Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en Chantal Groot bij de wereldkampioenschappen zwemmen in Melbourne een plaats in de finale proberen af te dwingen.

De plek van de langzaamste in de voorronde zal in de eindstrijd worden ingenomen door Inge Dekker. Voor Dekker staan op de openingsdag ook de series van de 100 vlinder op het programma.

Hinkelien Schreuder krijgt na de series in een timetrail nog een kans zich in de finale van de 4x100 vrij te zwemmen. "We proberen zo tot de best mogelijke opstelling te komen", aldus technisch directeur Jacco Verhaeren.