MELBOURNE - Zonder moeite heeft Andre Agassi donderdag als eerste bij de mannen de finale van de Australian Open bereikt. De als tweede geplaatste Amerikaanse tennisser versloeg de Zuid-Afrikaan Wayne Ferreira in drie sets, 6-2 6-2 6-3.

Het was voor de elfde opeenvolgende keer dat Agassi won van Ferreira, die voor het eerst sinds elf jaar weer in de halve eindstrijd van Melbourne stond. In al die partijen won de Zuid-Afrikaan slechts eenmaal een set. Donderdag hield hij het in de Rod Laver Arena nog geen anderhalf uur (87 minuten) vol.

Agassi (32) kan nu zondag voor de vierde keer de Australian Open winnen. Eerder deed hij dat in 1995, 2000 en 2001. Zijn tegenstander in de eindstrijd is landgenoot Andy Roddick of de Duitser Rainer Schüttler. Zij spelen hun halve finale vrijdag. Eigenlijk viel slechts de openingsfase van Agassi tegen. De favoriet gunde zijn opponent al in zijn eerste servicegame een breekpunt. Dat was aan Ferreira niet besteed.

Vervolgens won Agassi moeiteloos de eerste twee sets, waarin Ferreira vrijwel geen kansen kreeg op de eerste service van de Amerikaan. In de derde set bood Ferreira iets meer tegenstand en kreeg hij zelfs nog een kans Agassi een keertje te breken. Dat lukte hem niet.

Het leek daarom allemaal bijzonder gemakkelijk te gaan voor Agassi. "Ik heb er hard aan gewerkt het zo te laten lijken", verklaarde deze naderhand. "Maar inderdaad, het ging bijzonder goed. Ik kreeg de bal precies daar waar ik hem wilde hebben. Er blijft daarom weinig te klagen over."