ZEIST - In Zeist is dinsdag de basis gelegd voor een eredivisie voor vrouwen. Zes profclubs hebben een convenant ondertekend waarmee zij zich voor de komende drie jaar aan de nieuwe competitie verbinden. Het zijn ADO Den Haag, AZ, SC Heerenveen, FC Twente, FC Utrecht en Willem II.

De vrouweneredivisie moet eind augustis van start gaan, met donderdag en/of vrijdag als vaste speelavond. Het gaat voorlopig nog om een gesloten amateurcompetitie met speelsters die alleen een onkostenvergoeding krijgen. "Het is de bedoeling dat we op de langere termijn wel met betaalde speelsters gaan werken", zei vrouwenbondscoach Vera Pauw, één van de grote initiatiefnemers achter het ambitieuze project.

Stichting

De nieuwe vrouwencompetitie valt nog onder het bestuur amateurvoetbal van de KNVB. Wel is een stichting opgericht, die de (commerciële) belangen van de vrouweneredivisie gaat uitbaten, alsmede de mogelijke verkoop van de uitzendrechten. De voetbalbond is nog druk bezig met de afronding van de specifieke reglementen voor de vrouwencompetitie.

Europa Cup

De landskampioen dit seizoen bij de vrouwen zal een samenwerkingsverband aangaan met een van de zes profclubs. Deze betaaldvoetbalorganisatie (BVO) neemt dan komend seizoen deel aan de Europa Cup. De andere vijf profclubs dienen eveneens een zusterclub in de hoofdklasse te strikken.

Per competitieronde in de hoofdklasse, die gewoon blijft bestaan, dienen de zes aangesloten profclubs zes speelsters op zaterdag aan de partnerclub af te staan. "Op deze manier kan de hoofdklasse goed blijven draaien", legde Pauw uit.

Proeftrainingen

De komende maanden zullen de zes profclubs via regionale proeftrainingen en testwedstrijden hun selecties gaan samenstellen voor het komende seizoen. Deze BVO's dienen de vrouwenteams te voorzien van een technische en medische staf, van een goede organisatie, van transport en andere faciliteiten. De KNVB zorgt onder meer voor de competitie, voor een startsubsidie, een bijdrage in de kosten en voor eventuele hulp op technisch gebied.

"Met 25 miljoen speelsters is voetbal de grootste vrouwensport ter wereld", benadrukte Pauw. De KNVB telt momenteel bijna 90.000 leden en dat aantal groeit jaarlijks snel, vooral bij de jongste jeugd. "Dat betekent dat ouders voetbal steeds meer geschikt vinden voor hun dochtertjes. In de breedte is het voetbal in Nederland al sterk georganiseerd. Het is na hockey de grootste vrouwensport. Het is nu tijd voor een topsportklimaat om onze beste speelsters te laten doorgroeien. Deze vrouweneredivisie vormt daarvoor de perfecte aanzet."