MELBOURNE - In gewonnen positie heeft Kim Clijsters de halve finale van de Australian Open uit handen gegeven. Serena Williams profiteerde onmiddellijk van de inzinking van de Belgische en won in drie sets (4-6 6-3 7-5).

De Amerikaanse nummer één van de plaatsingslijst en winnares van de laatste drie grandslamtoernooien kwam in de beslissende set met -1 achter. Ze overleefde twee matchpoints en haalde vervolgens zes games op rij binnen.

De andere halve eindstijd tussen Justin Henin-Hardenne en een Williams-Sister kende minder spanning. Voor de zevende achtereenvolgende keer won Venus van de Belgische, 6-3 6-3. De als vijfde geplaatste Henin had simpelweg niet de kracht het haar tegenstandster moeilijk te maken.

Historisch

Serena staat op het punt een historische stap te maken. Als ze in de finale haar zus verslaat wordt ze de vijfde vrouw die gelijktijdig al de vier grandslamtitels in haar bezit heeft. De vooruitzichten zijn gunstig. In Parijs, Londen en New York versloeg ze recentelijk haar oudere zuster in de eindstrijd.

Venus won Wimbledon en de US Open in 2000 en 2001. Sindsdien was er geen titel op één van de majors voor haar weggelegd. Vorig jaar in Australië verdween ze al in de kwartfinale, na verlies tegen Monica Seles.

Ze zei blij te zijn met Serena als tegenstandster. "Maar hoewel ze op het punt staat geschiedenis te schrijven zal ik niets weggeven", voorspelde Venus alvast. "Eenmaal op de baan haat ik verliezen, wie er ook aan de andere kant van het net staat. Bovendien wordt het weer eens tijd dat ik win."

In een eerste reactie wist Serena nauwelijks te verklaren hoe ze nog had kunnen winnen. "Ik herinner me dat ik in de laatste set met 5-1 achter stond. Van dat moment heb ik van elk punt het beste proberen te maken, zonder er verder bij na te denken. Ineens had ik gewonnen. Zelf kan ik het nog nauwelijks geloven."

Venus Williams had het gemakkelijker tegen haar Belgische opponente. De twee keer 6-3 tegen Justine Henin leverde de als tweede geplaatste Amerikaanse haar eerste finaleplaats bij de Australian Open op.

Razen

De 'runner-up' van de laatste drie Grand Slams had slechts een uur en 14 minuten nodig om Henin af te serveren. Venus, die in Melbourne nog geen set verloor, raasde in 37 minuten door de eerste set.

Haar eerste wedstrijdpunt kwam in de achtste game van de tweede set. Henin overleefde die en brak de service van de Amerikaanse. In het volgende spel was het wel raak en besliste Venus Williams de partij, die niet anders dan eenzijdig kon worden genoemd.

Dolgelukkig

Ze verklaarde naderhand dolgelukkig te zijn. "Nooit eerder lukte me het hier in de eindstrijd te komen. Nu ben ik nog slechts een zege verwijderd van de overwinning. Dat geeft me een zeer voldaan gevoel."

Onvoldoende hersteld

Henins meest opzienbarende prestatie in Melbourne was haar zege op Lindsay Davenport, in een zware partij in de vierde ronde. "Fysiek was ik nog onvoldoende hersteld van die inspanning. Van het begin was Venus fitter. Ik slaagde er daarom geen moment in haar onder druk te zetten. Nu neem ik twee weken rust. Dat zal me goed doen."