MELBOURNE - Kimi Raïkkönen start zondag op pole positie tijdens de Grand Prix van Australië. De Finse Ferrari-rijder toonde zich tijdens de kwalificatie 0,4 seconde sneller dan wereldkampioen Fernando Alonso. Spyker ging kansloos ten onder.

Vreugde en verdiet voor Ferrari na afloop van de kwalificatie in Melbourne. Met Kimi Raïkkönen heeft het Italiaanse team wel de eerste startplaats te pakken, maar de pech van teamgenoot Felipe Massa tijdens het tweede deel van de kwalificatie zorgt toch voor kopzorgen. De F2007 is minder betrouwbaar dan tot nu toe werd gedacht en Massa van de zestiende plaats terug naar de top loodsen wordt niet makkelijk.

De concurrentie in de top tien was immers moordend in Melbourne. Ferrari mag dan wel de pole positie te pakken hebben, ook McLaren kwam sterk voor de dag. Wereldkampioen Alonso werd tweede, maar reed in het tweede deel van de kwalificatie eigenlijk de allersnelste rondetijd. Ook teamgenoot Lewis Hamilton presteerde sterk tijdens zijn allereerste F1-kwalificatie. De jonge Brit werd knap vierde.

Japanse verrassingen

BMW-Sauber bevestigde hun sterke prestaties uit de oefenritten met een derde en vijfde plaats voor Nick Heidfeld en Robert Kubica. Geen verrassingen voor het Duitse team dus, maar wel voor enkele andere teams. Toyota had het bijvoorbeeld moeilijk om de eerste twee ronden van de kwalificatie te overleven, maar toonde zich sneller dan verwacht en ging met plaatsen acht en negen aan de haal. De zevende tijd ging onverwacht naar thuisrijder Mark Webber in de Red Bull, maar de grootste verrassing van deze eerste kwalificatie was zonder twijfel het Super Aguri team.

Takuma Sato overleefde vlot de eerste delen van de kwalificatie en start zondag als tiende. Teamgenoot Davidson bevestigde de sterke prestatie van Super Aguri met de elfde tijd. Daarmee presteerde het kleine Japanse team beter dan het Honda fabrieksteam dat over dezelfde krachtbron beschikt. Het succes van Super Aguri zou echter nog wel eens een staartje kunnen krijgen.

Protest?

Na hun sterke prestatie is protest van andere teams over het 'illegale chassis' zeker niet uit te sluiten. Zeker niet omdat de belangrijkste tegenstander van de Super Aguri SA07, het Nederlandse Spyker-team, kansloos ten onder ging tijdens de kwalificatie. Sutil en Albers delen zondag de laatste startrij.