ROTTERDAM - Sparta heeft woensdag trainer Dolf Roks ontslagen. Hij weigert onder de nieuwe trainer Fritz Korbach te werken. Ook wilde hij niet ingaan op een bod van de Kasteelploeg om in een andere functie aan te blijven. Naar verluidt krijgt Roks veertien maandsalarissen mee. Sparta doet pas verdere mededelingen tijdens een persconferentie later woensdag.

Roks was zeventien jaar actief bij de oudste club in het betaald voetbal. Na het ontslag van Jan Everse in oktober 1999 nam hij het eerste eftal over. Daarvoor was de Zeeuw korte tijd interim-hoofdtrainer na het vertrek van Joop Brand en Hans van der Zee.

Roks bleef als opvolger van Everse aan tot februari 2001. Hij moest toen wijken voor Willem van Hanegem, die Sparta voor degradatie moest behoeden. De Kromme slaagde daar via de nacompetitie in, maar vertrok.

De ploeg uit Spangen haalde vorig seizoen opnieuw een grote naam binnen, Frank Rijkaard, en zette Roks op de positie van technisch-directeur. Zij konden Sparta niet behouden voor de eredivisie. Rijkaard ging af via de zijdeur en Roks begon dit seizoen opnieuw als hoofdtrainer.

Hij deed dat met een spelersgroep, die op Bouchiba (langdurig geblesseerd) en Mendes da Silva (verhuurd aan Ajax) na, te weinig kwaliteit heeft om een rol van betekenis te spelen in de eerste divisie. Bovendien is de financiële nood bij de club zo groot dat er nauwelijks toekomstperspectief is. Roks werd woensdag slachtoffer van de enorme crisis waarin Sparta verkeert.