AMERSFOORT - Richard Krajicek maakt zijn rentree in het Daviscupteam. Captain Tjerk Bogtstra heeft hem opgenomen in het team voor het duel met Zwitserland van 7 tot en 9 februari in het Gelredome in Arnhem. De ploeg bestaat verder uit Sjeng Schalken, Raemon Sluiter en Paul Haarhuis.

Krajicek speelde in juli 2000 zijn laatste wedstrijd in Daviscupverband tegen de Oezbeek Oleg Ogorodov. In het promotie-degradatieduel in Tasjkent wist Oranje toen de plaats in de wereldgroep te behouden. Zijn langdurige elleboogblessure hield hem daarna uit de ploeg. Vanaf de kant moest Krajicek toezien hoe Nederland onder leiding van Bogtstra voor het eerst de halve finales van de landenwedstrijd haalde.

Blessure

Hoewel Krajicek inmiddels is hersteld van de elleboog- en een voetblessure twijfelde hij na zijn uitschakeling bij de Australian Open of hij zich in deze vorm wel beschikbaar moest stellen voor de Daviscup. Het kostte Krajicek in zijn partij tegen de Duitser Rainer Schüttler, halve finalist in Melbourne, moeite te vechten.

Hij twijfelde hardop over het voortzetten van zijn loopbaan. Bogtstra wist Krajicek er echter van te overtuigen dat hij wel degelijk van waarde kan zijn voor het team. "Ik heb hem in een lang gesprek duidelijk gemaakt dat we als volledige ploeg vertrouwen in hem hebben. Als hij fit is, is hij absoluut een toegevoegde waarde. Ik wilde hem er daarom heel graag bij hebben.

Na ons gesprek heeft hij zich toch beschikbaar gesteld." Volgens Bogtstra kan de Daviscupwedstrijd Krajicek een positieve impuls geven. "Het is begrijpelijk dat hij baalde van zijn optreden in Australië. Een goed resultaat in de Daviscup kan hem daar overheen helpen. Hij kan de hele week onder goede omstandigheden trainen."

Bogtstra wilde nog niet zeggen of hij Krajicek ook werkelijk zal opstellen. Hij laat dat van de voorbereiding afhangen. Het is de bedoeling dat Krajicek volgende week aan het toernooi in Milaan zal meedoen. "Hij heeft een wildcard aangevraagd. Als hij deze niet krijgt, zijn ook de kwalificaties nog een optie. Het is belangrijk dat hij zoveel mogelijk wedstrijden speelt."

In Italië zullen ook Sjeng Schalken en Paul Haarhuis actief zijn. Of Sluiter in Milaan meedoet, hangt af van zijn resultaten bij het Challenger-toernooi in Heilbronn.

In tegenstelling tot het promotie-degradatieduel met Finland viel Martin Verkerk af. Bogtstra gaf Sluiter de voorkeur boven de tennisser uit Alphen aan den Rijn. "Raemon is een vaste waarde voor mij. Ik zal hem nooit passeren. Hij heeft een behoorlijke staat van dienst opgebouwd."