AMSTERDAM - De eerste etappe in de Tirreno-Adriatico is gewonnen door Robbie McEwen. De Australiër in dienst van Predictor-Lotto was in de openingsrit de rest van de sprintelite te slim af. Door de overwinning start McEwen donderdag in Italiaanse rittenkoers in de leiderstrui.

De eerste etappe ging woensdag over 160 kilometer met start en finish in Civitavecchia. Het peloton haalde in de laatste omloop vier vluchters terug, maar liet zich in de lastige slotkilometer verrassen door McEwen. Hij sprong weg uit de laatste bocht en sloeg direct een groot gat doordat een ploeggenoot handig afstopwerk verrichte.

Het Milram-treintje van de Italiaan Alessandro Petacchi was door de jump ontregeld, waardoor McEwen met speels gemak op de eerste ritzege van de koers afstevende. De Spanjaard Oscar Freire (Rabobank) eindige op een paar meter afstand als tweede.

Gebroken sleutelbeen

Alessandro Ballan sloeg in de slotfase tegen het asfalt na een kleine valpartij in het peloton, waarbij ook de Rabobank-renners Thomas Dekker en Michael Boogerd waren betrokken. De Italiaan van Lampre liep bij de val een gebroken sleutelbeen op en mist daardoor in elk geval de voorjaarsklassieker Milaan-San Remo.

De Tirreno-Adriatico duurt nog tot en met dinsdag. Dekker pakte vorig jaar de eindzege in de etappewedstrijd, die meetelt voor de ProTour. hij was de derde Nederlander die de Italiaanse rittenkoers won. Erik Dekker (2002) en Joop Zoetemelk (1985) gingen hem voor.