MAURS - Aleksandr Kolobnev heeft woensdag de derde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De Russische wielrenner van CSC arriveerde in Maurs na 215,5 kilometer (start in Limoges) solo aan de eindstreep.

Kolobnev, die bijna de hele rit in de aanval was, reed tot en met vorig seizoen nog voor de Raboploeg. Niet ver achter Kolobnev won de Belg Tom Boonen de sprint van het peloton.

De Belg dacht vermoedelijk gewonnen te hebben, aangezien hij met de armen omhoog over de finish reed. De Italiaan Bennati werd derde. Zijn landgenoot Franco Pellizotti behield de leiderstrui.

Gat

Boonen had kennelijk niet in de gaten dat Kolobnev als enige van vier vroege vluchters in de finale stand had gehouden tegenover het peloton. De 26-jarige Rus hield twaalf seconden voorsprong op zijn achtervolgers over. De zege woensdag was pas zijn vierde in zijn profloopbaan. In het Raboshirt won hij vorig jaar nog een rit in de ronde van Valencia.

Kolobnev was na amper twee kilometer met de Italiaan Fabio Baldato, de Duitser Heinrich Haussler en de Fransman Nicolas Vogondy uit het peloton weggereden. Na zo'n 80 kilometer had het kwartet een gat van ruim tien minuten geslagen. Op dat moment greep de Liquigas-ploeg van klassementsleider Pellizotti in.

Toen het peloton in de slotfase echt gas gaf, bleef de Rus niet wachten op de terugkeer van de grote groep. Tien kilometer voor het einde plaatste hij een splijtende demarrage, die zijn medevluchters te machtig was.

Winst

Omdat de weg richting Maurs licht naar beneden liep, kon de Rus uit handen blijven van de sprintersploegen. Boonen, de afgelopen twee seizoenen goed voor vijf dagzeges in Parijs - Nice, baalde flink na afloop. "Shit, na twee ongelukkige dagen dacht ik de winst eindelijk binnen te hebben. Ik wist niet dat er nog eentje voor ons zat. Het was ook nog een gevaarlijke sprint", klaagde de Belg.

Kolobnev, in 2004 kampioen van Rusland, gaf na de rit toe dat hij twijfels had gehad over een goede afloop. "Ik had niet het idee dat het me zou lukken weg te blijven. In de slotfase besloot ik het alleen te proberen en gebruik te maken van de aflopende weg. Dit is een mooie dag", zei de dagwinnaar.