BRUSSEL - Het Brusselse hof van beroep heeft wielrenner Frank Vandenbroucke woensdag vrijgesproken van dopebezit. Volgens het hof was de wielrenner betrapt in het bezit van verboden producten, terwijl hij in voorbereiding was op een sportwedstrijd.

Het Vlaams decreet op sportbeoefening voorziet dan dat er enkel een disciplinaire straf mogelijk is. En volgens het Brusselse hof is dat een verschoningsgrond die elke strafrechtelijke vervolging in de weg staat.

Volgens de advocaat van Frank Vandenbroucke, meester Luc Deleu, kan dit arrest ook gevolgen hebben in de zaak waarin Johan Museeuw moet terechtstaan voor dopebezit.

Aranesp

De zaak van Vandenbroucke kwam begin 2002 aan het rollen toen de politie bij hem thuis verschillende dopingproducten aantrof, waaronder epo en aranesp. De wielrenner werd daarop door de disciplinaire commissie van de Belgische Wielerbond (KBWB) zes maanden geschorst.

Naast deze sanctie startte het parket van Dendermonde bovendien een strafrechtelijke procedure, waardoor de renner zich moest verantwoorden voor de correctionele rechtbank.

Zowel in eerste aanleg als in beroep kreeg Vandenbroucke ongelijk, maar in cassatie volgde de rechter hem wel. Daarop moest de zaak opnieuw behandeld worden voor het hof van beroep in Brussel, waar 'VdB' nu definitief werd vrijgesproken.