LIMOGES - De geplaagde wielerformatie Unibet.com heeft de wind eindelijk een beetje mee. De organisatie van de voorjaarsklassieker Milaan-Sanremo schonk de ProTour-formatie uit Zweden dinsdag een wildcard voor de wedstrijd op zaterdag 24 maart.

Het wielerteam van de Nederlandse manager Jacques Hanegraaf rijdt deze week niet in Parijs-Nice, de eerste ProTour-wedstrijd van het jaar. Het verloor eind vorige week zelfs een kort geding waarin het deelname wilde afdwingen.

Speelbal

Unibet.com is de speelbal in het conflict tussen de internationale wielrenunie UCI en de directies van de drie grote ronden over de ProTour, de jaarlijkse reeks van topwedstrijden. Met name ASO, organisator van de Tour de France en ook Parijs-Nice, heeft bezwaren tegen het aantal van twintig ploegen in plaats van de eerder afgesproken achttien.

Unibet.com viel niet alleen buiten de boot bij ASO omdat het als negentiende ploeg een ProTour-licentie kreeg, ook de naam van de sponsor op de shirts vormde een obstakel. De Franse wet verbiedt reclame voor gokbedrijven.

Hanegraaf

Hanegraaf toonde zich dinsdag verre van verheugd over de uitnodiging voor Milaan-Sanremo. "We gaan uiteraard rijden, maar ik ben nog steeds verbolgen over het feit dat wij niet in de Tirreno-Adriatico kunnen meedoen. Die begint morgen, terwijl ik er al weken correspondentie over voer. Blijkbaar is deze wildcard bedoeld om ons te troosten."

UCI

Begin maart kwamen UCI en de organisaties van de grote ronden (Tour, Giro en Vuelta) tot een akkoord: Achttien ProTour-teams doen sowieso mee en voor het uitdelen van de wildcards moeten de organisatoren een eerlijke afweging maken.

Hanegraaf vindt dat nog steeds een vaag en vreemd akkoord: "De UCI denkt dat er nog een ProTour is, maar nu al zijn de klassementen waardeloos omdat wij niet in Parijs-Nice mochten rijden en niet in de Tirreno zullen rijden."