DEN BOSCH - Voetbalcoach Guus Hiddink legt zich neer bij de uitspraak van de rechtbank in Den Bosch. Dat liet hij dinsdag weten via zijn advocaat J. Leliveld.

Hiddink werd twee weken geleden door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een geldboete van 45.000 euro. Het OM had tegen de bondscoach van Rusland een celstraf van tien maanden geëist wegens belastingfraude.

"Dat de rechtbank niet twijfelde aan mijn oprechtheid is voor mij het belangrijkste. En nu een streep onder de zaak en de blik weer op de toekomst", aldus Hiddink.

Vriendin

Volgens Justitie had Hiddink de belasting voor bijna 1,4 miljoen euro ontdoken, omdat hij in 2002 en 2003 weliswaar in het Belgische dorpje Achel stond ingeschreven als inwoner, maar daar nooit sliep.

Hiddink betaalde onder meer door zijn Belgische adres minder belasting over zijn inkomsten als trainer van de nationale ploeg van Zuid-Korea. Hij voelde zich naar eigen zeggen nooit thuis in Achel. Hij verbleef voornamelijk in het huis van zijn vriendin in Amsterdam.

Intentie

De straf voor Hiddink viel lager uit omdat de rechtbank in Den Bosch oordeelde dat Hiddink in 2002 wel degelijk de intentie had in België te wonen. Wel heeft de oefenmeester volgens de rechtbank de belasting in 2003 benadeeld. Zijn accountant S. van den B. zou over die periode foutief belastingaangifte hebben gedaan.

Die kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden en een geldboete van 45.000 euro opgelegd. Tegen hem was een gevangenisstraf van veertien maanden geëist. Het is nog niet bekend of Van den B. zich neerlegt bij het vonnis.