LIMOGES - De Italiaanse wielrenner Franco Pellizotti heeft dinsdag dubbel succes geboekt in Parijs-Nice. De Italiaan won de tweede etappe van Vatan naar Limoges in de ProTour-koers en greep tevens de leiderstrui.

De renner van Liquigas zegevierde op indrukwekkende wijze. Hij wist met de Nederlander Steven de Jongh in de slotkilometer uit het voortjagende peloton te ontsnappen. De Jongh viel stil, maar Pellizotti hield stand.

Twee seconden achter de winaar spurtte de Italiaan Daniele Bennati naar de tweede plaats en werd Luca Paolini, eveneens uit Italië, derde.

Haast

Het peloton had dinsdag haast in de 177 kilometer lange rit. De renners reden op hoge snelheid - gemiddeld 45 kilometer per uur - zuidwaarts door het Franse land. Toch slaagde een viertal erin een ontsnapping op touw te zetten. Het groepje, met daarin de Fransman Thomas Voeckler en de Belg Philippe Ghilbert, mocht maximaal zeven minuten uitlopen.

Boonen

De Belgische ploeg Quick-Step haalde uiteindelijk de kopgroep terug, uiteraard om zijn kopman Tom Boonen in een goede positie voor de massapurt te manoeuvreren. Tempomaker De Jongh fietste echter zo hard, dat hij in de laatste kilometer los kwam van de rest. Alleen Pellizotti kon nog net het achterwiel van de Nederlander pakken. Een paar honderd meter voor de meet liepen de benen van De Jongh vol en passeerde Pellizotti.

De 29-jarige Italiaan nam mede dankzij bonificatieseconden voor de dagzege de leiderstrui over van de Brit David Millar, de winnaar van de proloog. Pellizotti heeft zes seconden voorsprong op Millar en Bennati. Remmert Wielinga (Rabobank) kwam dinsdag op negentien seconden van de winnaar binnen en viel daardoor weg uit de top tien van het algemeen klassement. Beste Nederlander is nu Rabo-renner Joost Posthuma op de vijftiende plaats.