GEELONG - Inge de Bruijn heeft Nederland binnen het internationale zwemmen op de kaart gezet. Dit was dinsdag vanuit Australië de reactie van Jacco Verhaeren op het afscheid van de veelvoudig olympisch kampioene.

"Je komt zelden iemand tegen die op belangrijke nummers zoveel wereldrecords neerzet en olympische successen behaalt", zei de coach met wie De Bruijn lange tijd samenwerkte.

De aankondiging van haar afscheid kwam voor Verhaeren niet echt meer als een verrassing. "De kans dat ze naar Peking zou gaan was al niet echt groot meer, al bleef de mogelijkheid tot gisteren nog altijd open. Maar eigenlijk was het ook niet echt realistisch meer.

Goud

Als je al zolang niet hebt getraind, dan kun je er niet vanuit gaan dat je zomaar weer goud kan pakken. Daarvoor heeft de sport zich te veel ontwikkeld. Ze had ook niet veel meer te winnen, want ze heeft al een fantastische loopbaan gehad. Ze heeft alles gehaald wat je kan halen."

Het was voor Verhaeren niet altijd even makkelijk met De Bruijn te werken. Tot twee keer toe verbrak hij de samenwerking met haar.

Toch kijkt hij er zeer positief op terug. "Het is uiteindelijk niet voor niets geweest dat we zijn gestopt, want de overstap naar Amerika is alleen maar goed voor haar geweest. Ze had daar geen afleiding meer en dat heeft haar uiteindelijk zo goed gemaakt."

Succes

De Bruijn heeft er vertrouwen in dat Marleen Veldhuis en Inge Dekker in haar voetsporen kunnen treden. Volgens Verhaeren werkt het duo er hard aan, maar zal het wel moeilijk worden om De Bruijn te overtreffen. "Daarvoor was het succes van De Bruijn in haar beste tijd toch te groot. Maar Marleen en Inge werken er hard aan.

Het zou al erg mooi zijn als ze bij haar in de buurt kunnen komen. Het is afwachten of ze daar voor het WK al klaar voor zijn. We gaan in elk geval met veel frisse moed naar het toernooi."