DEN HAAG - De Hoge Raad heeft de veroordeling van de oud-directeur van PSV, Fons Spooren, dinsdag bevestigd. Spooren kreeg in juni 2005 van het gerechtshof in Den Bosch vijftien maanden cel waarvan vijf voorwaardelijk opgelegd, voor het plegen van ontucht met minderjarige jongens tussen de 12 en 16 jaar.

Hij vergreep zich tussen het voorjaar van 2001 en het voorjaar van 2003 aan minderjarige jongens in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven. De voormalige PSV-directeur was een zeer geregeld bezoeker van de ontmoetingsplaats voor homoseksuelen in het plantsoen. Jonge jongens boden daar hun seksuele diensten aan.

Spooren wist bovendien dat hij sinds maart 2001 besmet was met HIV. Daarom had het Openbaar Ministerie (OM) hem, tevergeefs, ook aangeklaagd van een poging tot zware mishandeling.

Virusaandeel

Volgens het gerechtshof had Spooren nooit het oogmerk om zijn sekspartners letsel toe te brengen en daarom kon een poging tot zware mishandeling niet bewezen worden. Bovendien was het virusaandeel in het bloed van Spooren door medicijngebruik zo verlaagd, dat er geen aanmerkelijke kans was op het overdragen van het virus. Geen van de jongens die seksuele omgang met Spooren heeft gehad, is besmet geraakt.