MADRID - De Spaanse onderzoeksrechter Antonio Serrano heeft maandag officieel 'Operacion Puerto' gesloten. Hij bevestigde dat er weliswaar sprake is van grootschalige doping in de wielersport, maar dat de vergrijpen niet strafbaar zijn volgens de Spaanse wetgeving die vorig jaar nog van kracht was.

"Er is geen bewijs dat de methodes van bloedtransfusie die dokter Fuentes gebruikte in zijn lab een ernstige bedreiging vormden voor de gezondheid van de coureurs", aldus Serrano.

Ullrich

Meer dan vijftig wielrenners zouden betrokken zijn bij het omvangrijke dopingschandaal. De namen van toprenners als Jan Ullrich, Ivan Basso, Roberto Heras en Oscar Sevilla kwamen bovendrijven als klant van voormalig ploegarts Eufemiano Fuentes.

De politie trof in zijn lab tal van spullen aan om doping via bloedtransfusie toe te brengen en tweehonderd zakjes bloed.

Industrie

Serrano onderzocht het lab, ondervroeg wielrenners en ploegleiders en kwam tot de conclusie dat er een hoop mis is in de wielersport. "Het is een industrie geworden die winst moet maken en die zijn originele morele waarden zoals eerlijk spel is kwijtgeraakt."

Hij trof in het lab inderdaad zakjes bloed aan. "Het feit dat renners zich injecteerden met hun eigen bloed, verkleinde het gezondheidsrisico. De aangetroffen middelen waren verder niet over de datum heen en stonden ook geregistreerd".

Hij kan echter juridisch niets ondernemen en geen aanklachten indienen: "In tegenstelling tot in Frankrijk en Italië was er op het moment dat deze zaak aan het rollen kwam geen Spaanse wet voorhanden die dopingpraktijken strafbaar stelde". In februari van dit jaar werd pas de nieuwe Spaanse wetgeving van kracht waarin doping in de sport wel strafbaar is gesteld.

Schadevergoedingen

De openbaar aanklager, de Spaanse wielerbond en oud-renner Jesus Manzano, die onthulde dat dopegebruik normaal was bij zijn ploeg Kelme, kunnen in beroep gaan tegen het besluit van de rechter. Ook bestaat er de kans dat verdachte renners schadevergoedingen gaan eisen. Ullrich bijvoorbeeld werd in juli vorig jaar een start in de Ronde van Frankrijk onthouden en kreeg op staande voet ontslag bij zijn ploeg T-Mobile.