MELBOURNE - Winnaars van een F1-race worden daarvoor niet genoeg beloond. Dat is de mening van F1-baas Bernie Ecclestone. De Brit wil dat het puntenverschil tussen de eerste en tweede plaats opnieuw groter wordt en stelt voor om de rijder met de meeste zeges tot wereldkampioen te kronen.

"De tweede plaats levert nu acht punten op en dat is te veel in vergelijking met de winnaar die slechts tien punten krijgt. Bovendien nemen rijders door dit kleine verschil geen risico's meer om de leider aan te vallen. Als het van mij afhangt is dat vanaf 2008 niet langer zo. Ik stel voor het puntensysteem te wijzigen", bekritiseert Ecclestone het huidige systeem in La Gazzetta dello Sport.

Zeges bepalen wereldtitel

Het huidige puntensysteem werd in 2002 ingevoerd als gevolg van de dominatie van Michael Schumacher. In 2001 was de Duitser halverwege het seizoen bijna zeker van de wereldtitel en dus werd het puntenverschil tussen de winnaar en tweede plaats kleiner gemaakt. De voorbije jaren duurde de titelstrijd wel weer tot het eind van het seizoen. Het sein voor Ecclestone om de klok terug te draaien en grondige wijzigingen aan te brengen.

"Niet de rijder met de meeste punten, maar wel die met de meeste zeges moet wereldkampioen worden. De punten gebruiken we dan wel om de wereldtitel bij de constructeurs toe te kennen."

Of de teams met dit extreme voorstel akkoord zullen gaan is nog niet zeker. In 2007 blijft het puntensysteem alvast ongewijzigd. Dat betekent dat de rijders in de top acht punten verdienen.