INDIAN WELLS - De Zwitserse tennisser Roger Federer heeft een zeldzame nederlaag geleden. De onbetwiste nummer een van de wereldranglijst vloog er zondag in de tweede ronde van het toernooi in Indian Wells uit. Hij verloor in twee sets van de Argentijn Guillermo Canas: 7-5 6-2.

Federer, al meer dan 160 weken wereldranglijstaanvoerder, is op jacht naar het record van een andere Argentijn. Guillermo Vilas won dertig jaar geleden 46 ATP-partijen op rij. De winnende ATP-reeks van Federer blijft nu steken op 41. Zijn vorige nederlaag was in augustus tegen de Brit Andy Murray.

Roddick

In januari van dit jaar versloeg Andy Roddick weliswaar Federer in een onderlinge confrontatie. De partij heeft echter geen officiële status. Het was een wedstrijd op een invitatietoernooi ter voorbereiding op de Australian Open.

De 25-jarige Federer was niet rouwig om zijn verlies. "Ik maak me niet druk over records", zei hij na afloop. "Ik speel altijd wedstrijd voor wedstrijd. Deze nederlaag bewijst alleen maar hoe moeilijk het is om te winnen. Ik kan terugkijken op een geweldige serie. Ik geloof dat het twee jaar geleden is dat ik mijn eerste partij in een toernooi verloor. Het moest er een keer van komen."

Canas

Federer, die in de eerste ronde wegens een bye niet hoefde aantreden, trof in het Amerikaanse Indian Wells een zeer solide Canas tegenover zich. De Argentijn, die vorig jaar september terugkeerde in de ATP-tour na een dopingschorsing van vijftien maanden, bestookte Federer met harde slagen vanaf de baseline en bleek in staat het doorgaans sublieme spel van de Zwitser te ontregelen.

"Vandaag lukte het me niet de zaken te keren. Canas speelde gewoon beter", zei de Zwitser, die tijdens de wedstrijd suffig oogde door de warmte en zich aan het einde van de eerste set liet behandelen voor blaren. Indian Wells krijgt in ieder geval een nieuwe eindwinnaar, want Federer won de laatste drie edities.