DOETINCHEM - De Graafschap is weggezakt naar de strijd tegen degradatie. Dankzij de 1-2 overwinning in Doetinchem kwam FC Groningen op gelijke hoogte. Beiden ploegen hebben nu zeventien punten.

Behalve de wedstrijd verloor de thuisclub ook nog eens Martijn Meerdink, die in de hectische slotfase van het veld werd gestuurd wegens protesteren. Door in uitwedstrijden ondermaats te presteren, zette De Graafschap zichzelf telkens onder druk voor de thuisduels in stadion De Vijverberg.

Deze week vormde een goed voorbeeld. De ploeg boekte een overwinning op SpartaFC Den Bosch

Trainer Jurrie Koolhof miste vrijdagavond vier centrumverdedigers: Vreman, Van der Kruis, Nok en Berck Beelenkamp. Hierdoor trad hij aan met middenvelder Van den Brom als libero en de jonge spits Bakens in het hart van de defensie.

Alsof het nog niet genoeg was geweest, viel Van den Brom al na elf minuten uit met een blessure aan een hamstring. Hij werd vervangen door de ook al licht gekwetste spits Schulp, waardoor Koolhof zich genoodzaakt zag opnieuw te schuiven met spelers. De gevolgen waren uiteindelijk fataal.

De vrije rol ging naar nieuweling Van Leerdam. Tijdens deze periode, waarin de thuisclub zocht naar de juiste posities, incasseerde zij de eerste tegentreffer. Nadat een uitstekende mogelijkheid van Hugo de ploeg had moeten waarschuwen, kwam Boussaboun vrij voor Postma. Met een goede inzet liet hij de doelman kansloos: 0-1.

FC Groningen

Het duurde echter tot de laatste fase van de eerste helft voor de thuisclub voldoende was hersteld van de mentale dreunen en het vertrouwen hervond om de aanval te zoeken. Dat resulteerde in de 38e minuut in een dubbele kans voor Schulp en Meerdink, maar beiden slaagden er niet in Beukenkamp te verrassen.

Alleen tijdens de openingsfase was de ploeg ook al eens dicht bij een doelpunt via Turpijn. Via een aanhoudend offensief zette De Graafschap na rust de jacht op de gelijkmaker volop in. FC Groningen bezweek langzaam onder die druk, want de ene kans na de andere ontstond.

Schulp, Meerdink, Fränkel en Bakens misten allemaal één keer. In de 72e minuut volgde echter de beloning. Beukenkamp stopte de inzet van de net ingevallen Promes, maar was kansloos op de rebound van Van Vossen. Na de 1-1 meldde het elftal zich echter indrukwekkend terug via Tuhuteru en Hugo. Al counterend kreeg de ploeg enkele keren lucht onder de Achterhoekse pressie, wat zelfs resulteerde in de volle winst. Allach profiteerde in de 81e minuut van een fout in de defensie: 1-2.

/DOSSIEREredivisie