ENSCHEDE - Aan de hand van Klaas-Jan Huntelaar bezorgde Ajax zondagmiddag FC Twente de eerste thuisnederlaag van dit seizoen. De spits had met drie treffers een groot aandeel in de eenvoudige overwinning van de Amsterdammers: 1-4.

Bekijk video

Ajax gaf in Enschede vervolg aan een wisselvallig seizoen vol pieken en dalen. Na gelijke spelen tegen Excelsior en AZ en een thuisnederlaag tegen Heerenveen bezorgden de Amsterdammers het afgelopen maanden met complimenten overladen FC Twente het eerste verlies voor eigen publiek.

Huntelaar

Grote man bij Ajax was Klaas-Jan Huntelaar. De spits leek eindelijk weer op de succesvolle topschutter van het vorige seizoen. Met drie treffers bracht Huntelaar zijn competitietotaal op vijftien. Blaise N'Kufo maakte voor FC Twente nog de openingstreffer. Het mooiste doelpunt van de wedstrijd was echter van Ryan Babel, die na een fraaie actie koelbloedig raakschoot.

Het soms uitstekende spel van Ajax in Enschede sloot naadloos aan bij deze voetbaljaargang van uitersten die de formatie van trainer Henk ten Cate doormaakt. Ajax reist komende zondag met een achterstand van acht punten naar lijstaanvoerder PSV.

Ajax raakte vooral door slechte resultaten tegen middenmoters en degradatiekandidaten ver achterop in de titelrace. De bekerkampioen verspeelde dit seizoen voor eigen publiek tegen Heerenveen en Excelsior vijf punten. Ajax verloor ook de uitwedstrijden bij Vitesse, NEC en Sparta.

Ten Cate

Ajax-trainer Henk ten Cate kan niet helemaal verklaren waarom zijn ploeg dit seizoen goede en slechte prestaties met elkaar afwisselt. "We moeten niet steeds naar oorzaken blijven zoeken", zei hij zondagmiddag na de wedstrijd. "Het gaat in voetbal gewoon om doelpunten maken. Vorige week tegen Heerenveen misten we vijf uitstekende kansen. Nu gaan we wel goed met de mogelijkheden om. Ik ben blij met de zege, we speelden goed. Het was ook wel eens fijn om niet alleen het spel te hoeven maken. Dat heeft misschien ook geholpen."

Systeem

In navolging van eerdere uitwedstrijden tegen Heerenveen en FC Utrecht viel trainer Ten Cate met succes terug op een systeem met twee spitsen. De oefenmeester van Ajax keek vanaf de zijkant tevreden toe hoe zijn keuze voor vier middenvelders uitstekend uitpakte.

De middelste linie van FC Twente kreeg nauwelijks de gelegenheid om te laten zien hoe goed zij kan functioneren. Als excuus voor de verloren slag op het middenveld mocht de thuisclub de afwezigheid van Ismail Aissati opvoeren. De van PSV gehuurde spelmaker lag de hele week met griep op bed. Trainer Fred Rutten van FC Twente bracht Aissati pas na 62 minuten in het veld. Ajax leidde op dat moment al comfortabel met 1-3.

N'Kufo bracht het fanatieke thuispubliek na zeven minuten nog in extase door op aangeven van Kennedy Bakircioglu de openingstreffer raak te koppen: 0-1.

Met jeugdspeler Gregory van der Wiel in plaats van de geblesseerde aanvoerder Jaap Stam bleef Ajax de wedstrijd ook op achterstand domineren. Klaas-Jan Huntelaar bracht zijn ploeg met doelpunten in de elfde en dertigste minuut verdiend op voorsprong.

Actie

Ryan Babel vergrootte het verschil vlak voor rust na een fantastische actie tot twee doelpunten.

Ajax bleef ook na de komst van invaller Aissati eenvoudig overeind. Met zijn derde treffer van de wedstrijd bezorgde Huntelaar zijn ploeg een onverwacht hoge overwinning: 1-4. FC Twente mocht vervolgens van geluk spreken dat Babel en invaller De Mul de eerste thuisnederlaag van dit seizoen niet nog zwaarder maakten.

Rutten

Trainer Fred Rutten van FC Twente had een simpele verklaring voor de ruime nederlaag van zijn ploeg. "Dit was het verschil tussen top en subtop. We staan weer met beide benen op de grond. We weten weer waar we staan."