ROTTERDAM - PSV is er zondagmiddag niet in geslaagd de goede prestatie in de Champions League op nationaal niveau een passend vervolg te geven. De regerend landskampioen, die woensdag Arsenal uitschakelde, kwam tegen degradatiekandidaat Excelsior niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel.

PSV-trainer Ronald Koeman noemde de wedstrijd "geen grote wedstrijd". De oefenmeester vond zijn elftal zondag vooral in aanvallend opzicht onmachtig. "We hebben geen spitsen meer achter de hand om in te brengen, waardoor je ook niets verrassends kunt doen. Als dan ook je beste aanvaller Jefferson Farfan het heel moeilijk heeft, krijg je het lastig."

Dat PSV zondagmiddag tegen Excelsior twee punten verspeelde in de race om het landskampioenschap was eigenlijk niet zo erg. De voorsprong op de achtervolgers Ajax en AZ bedraagt nog altijd acht punten. Veel erger voor de landskampioen was het uitvallen van Alex. De verdediger werd vlak voor de rust op een brancard van het veld gedragen met een hamstringblessure.

Blessureleed

Voor PSV is het de zoveelste personele tegenvaller in een seizoen dat verder crescendo verloopt. Behalve Alex zijn ook Michael Reiziger, Patrick Kluivert, Jan Kromkamp en Arouna Koné nog geblesseerd. Doelman Gomes ontbrak zondag tegen Excelsior, maar is waarschijnlijk volgende week wel weer inzetbaar. Veel andere spelers van de regerend landskampioen kampen bovendien met kleine pijntjes.

Door de blessure van Arouna Koné, die afgelopen week in het Champions Leagueduel met Arsenal uitviel, heeft PSV aanvallend vrijwel geen opties meer. Koeman: "Dat wisten we, maar gelukkig hebben we nu een aantal weken voor de boeg waarin we niet doordeweeks hoeven te voetballen. Dat zullen we nodig hebben."

Koeman slaagde er tot op heden goed in om het blessureleed op te vangen. Zo ontdekte hij tegen Arsenal dat Csaba Feher een prima rechtsback is. De Hongaar zorgde er zelfs voor dat Manuel da Costa op Woudestein op de bank moest beginnen.

Het is echter de vraag of PSV een blessure van Alex kan opvangen. Nationaal moet het niet al te veel problemen opleveren, maar in internationale wedstrijden is de Braziliaan vrijwel onmisbaar. Afgelopen week tegen Arsenal speelde hij grandioos. Hij fungeerde als baken van rust in een wedstrijd waarin PSV defensief onder druk stond. Bovendien maakte hij het beslissende doelpunt.

Liverpool

PSV speelt pas op 3 april weer Europees. De club ontvangt dan in de kwartfinale van de Champions League het Engelse Liverpool. Als de hamstringblessure (links) van Alex echt ernstig is, haalt hij die wedstrijd hoogstwaarschijnlijk niet. PSV verwacht maandag duidelijkheid te krijgen over de ernst van de kwetsuur.

Koeman heeft wel het geluk dat hij defensief vrij veel keus heeft in zijn (smalle) selectie. Tegen Excelsior zaten Manuel da Costa en Eric Addo op de bank. De blessure van Kromkamp lijkt daarbij niet al te ernstig, waardoor de rechtsback waarschijnlijk weer snel inzetbaar is. PSV heeft wel de pech dat Eduardo Alcides in de Champions League niet inzetbaar is.

De blessure van Alex was niet de enige tegenvaller in het duel met Excelsior. Ook invaller Diego Tardelli viel in de tweede helft geblesseerd uit. PSV had het bovendien lange tijd erg moeilijk tegen de defensief spelende Rotterdammers.

Snelheid

De ploeg van Ton Lokhoff gokte tegen PSV volledig op de snelheid van Andwele Slory en Eldridge Rojer in de counter. Vaak speelde de ploeg met liefst tien voetballers achter de bal. PSV was niet bij machte de tactische keuze van Lokhoff te ontregelen.

Koeman was vooraf al bang voor een lastige wedstrijd. Zijn elftal bereikte woensdag op glorieuze wijze de kwartfinale van de Champions League. De ploeg schakelde in een vol Emirates Stadium de Engelse topploeg Arsenal uit. "Dan is de wedstrijd daarna altijd lastig", aldus Koeman. "Voor ons is dit een mogelijkheid om te laten zien dat we professioneel genoeg zijn om ook dit soort duels te winnen."

Dat lukte uiteindelijk niet. PSV kreeg in de tweede helft nog wel wat kansjes, maar hanteerde een te laag tempo om het Excelsior echt lastig te maken, waardoor het 0-0 bleef.