ALKMAAR - Feyenoord heeft zondag een kostbaar punt gepakt in de strijd om een plaats in de play-offs voor deelname aan de Champions League. De Rotterdammers hielden in Alkmaar nummer twee AZ op 0-0, zodat PSV de titel nauwelijks meer kan ontgaan.

Met het gelijkspel kreeg Feyenoord niet te veel. Het elftal van trainer Erwin Koeman was in grote delen van de wedstrijd minimaal gelijkwaardig aan een teleurstellend en slordig spelend AZ, dat zich niet kon herstellen van de grote nederlaag tegen Newcastle United in de UEFA-beker (4-2).

Met nog zes speelronden te gaan, heeft Feyenoord vier punten voorsprong op nummer zes Heerenveen. Bij die club moet Feyenoord aan het einde van de competitie nog wel op bezoek.

Biertje

Feyenoord-coach Erwin Koeman bewees zijn broer Ronald, trainer van PSV, een dienst met de 0-0 bij runner-up AZ. De landstitel kwam daardoor weer wat dichterbij voor de Eindhovenaren. "Ik zal vanavond wel een biertje van hem krijgen, misschien wel twee ook", glimlachte de voorman van Feyenoord.

Erwin Koeman sprak van een dik verdiend punt. "Na een moeilijke beginfase, waarin AZ zeker had kunnen scoren, kwamen we goed in de wedstrijd. Met een beetje geluk hadden we hier drie punten meegenomen. De kansen hebben we ervoor gehad."

Verdediging

Toch was Koeman tevreden. "Vooral onze verdediging heeft het goed gedaan. Zo vaak houden wij de nul niet. AZ is de productiefste ploeg van de eredivisie. Dan is 0-0 gewoon een goede uitslag."

Het was voor het eerst sinds lange tijd dat de verdediging van Feyenoord in een uitwedstrijd overeind bleef. De voorgaande vier duels buiten het eigen stadion, tegen NAC Breda, Ajax, FC Twente en ADO Den Haag, incasseerde de Rotterdamse club veertien tegentreffers. De laatste uitzege boekte Feyenoord einddecember tegen Excelsior.

AZ-trainer Louis van Gaal hield ondanks de ruime nederlaag bij Newcastle nagenoeg vast aan dezelfde opstelling. Alleen aanvaller Danny Koevermans maakte plaats voor Moussa Dembélé.

Feyenoord miste aanvoerder Theo Lucius met een hamstringblessure. Timothy Derijck vervulde de rol als centrale middenvelder. Verder startte trainer Erwin Koeman ook met Pierre van Hooijdonk in de basis. In de voorhoede kreeg hij ondersteuning van Angelos Charisteas en Romeo Castelen.

Newcastle

Koeman en Feyenoord deden met het zien van de beginfase tussen Newcastle United en AZ het nodige vertrouwen op. AZ liet zich in Engeland overrompelen en stond na 23 minuten met 3-0 achter. Vooral in verdedigend opzicht en qua strijdlust stelden de Alkmaarders teleur.

Feyenoord probeerde het voorbeeld van Newcastle te volgen. De Rotterdammers hielden de linies kort op elkaar en maakten het speelveld op die manier klein. AZ had daar veel moeite mee. In de persoonlijke duels legden de Noord-Hollanders het vaak af.

Van Gaal

AZ-trainer Louis van Gaal maakte zijn ploeg weinig verwijten. "We hebben veel kansen gecreëerd en weinig kansen weggegeven. We hebben alleen de trekker niet overgehaald. Dat is het enige dat er bij ons aan ontbrak."

Van Gaal vond zijn ploeg vooral in de eerste helft sterker. "In die fase hadden we zeker tot scoren moeten komen. Boukhari en Arveladze kregen uitstekende kansen. Na de rust hadden we het fysiek moeilijk."

Van Gaal kon voor de terugval wel enig begrip opbrengen. "De zware wedstrijd donderdag in Newcastle, de reis en de inspanningen van de eerste helft braken ons op. Het is een compliment waard dat we Feyenoord in de tweede helft toch op 0-0 hebben weten te houden."

Kansen

In het eerste kwartier was AZ duidelijk sterker en kreeg het via Dembélé, Julian Jenner en Boukhari drie grote kansen. In het vervolg van de eerste helft bleef Feyenoord vrij eenvoudig overeind. Van Hooijdonk kreeg zelfs de beste mogelijkheid om te scoren. Hij kopte na een hoekschop net naast.

Na de pauze nam Feyenoord zelfs het initiatief. Dat leidde tot een duidelijk veldoverwicht, maar nauwelijks tot grote kansen. AZ was via Arveladze wel dicht bij een doelpunt, maar hij raakte de paal.