SALT LAKE CITY - Schaatsster Jenny Wolf is zaterdag in Salt Lake City wereldkampioene op de 500 meter geworden. De Duitse deed dat door in haar tweede race een wereldrecord te rijden, 37,04.

De oude toptijd stond op naam van de Canadese Catriona LeMay-Doan, 37,22. De tijd van LeMay stamt uit 2001 en werd gereden in Calgary.

Het was het oudste record op de afstanden. Aanvankelijk leek Beixing Wang de meeste kans te maken op verbetering. In haar eerste race kwam ze tot 37,24.

Zilver

In een rechtstreeks duel rekende Wolf in het tweede deel vervolgens met haar af. De Chinese titelverdedigster moest genoegen nemen met zilver, het brons ging naar de Japanse Sayuri Osuga.

Annette Gerritsen was met de zevende plaats de beste Nederlandse. Margot Boer eindigde als tiende, Sanne van der Star werd 19e. Gerritsens beste tijd, in de tweede rit, was 37,97.

Met 76,08 zorgde ze bovendien voor een nieuw nationaal puntenrecord op de afstand. Wolf verbeterde ook nog eens het wereldrecord punten, 74,42.

Derde goud ooit

Wolf zorgde voor het derde WK goud ooit voor Duitsland op de 500 meter. Monique Garbrecht ging haar eerder twee keer voor. Voor de 28-jarige Berlijnse studente (Duitse literatuur en sociologie) betekende het haar eerste grote titel.

Tot nu toe viel ze vooral op de in de wereldbeker. Vorige week in Calgary won Wolf nog het klassement van de 100 en 500 meter.

Doel

"Ik wist dat het er in zat", zei de Duitse. "In de eerste race liep het al goed en dat ik nipt verloor van Wang zei me niet zoveel. Bij de tweede rit had ik één doel: de wereldtitel. Aan het wereldrecord had ik helemaal niet gedacht. Daar heb ik alleen maar van gedroomd. Tijdens de rit voelde ik ook niet dat het zo snel was."

Duitsland bezit bij de vrouwen nu twee wereldrecords. Dat op de 5000 meter behoort toe aan Claudia Pechstein.