AMSTERDAM - De Eredivisie-wedstrijd FC Groningen- NAC van vorige week zaterdag is mogelijk verkocht. Internetgokbedrijf Betfair maakt melding van een buitensporig hoge inzet voor dit duel, meldt De Telegraaf zaterdag. De KNVB vraagt het OM de forse gokinzet te onderzoeken.

Voor de wedstrijd, die door de thuisploeg met 3-1 werd gewonnen, werd 1,1 miljoen euro ingezet. Dat is twintig keer zoveel als normaal wordt ingezet op een wedstrijd uit de Nederlandse competitie.

Onderzoeken

De KNVB vraagt het OM maandag de forse inzet te onderzoeken. De woordvoerder van de KNVB heeft dit zaterdag gezegd. "We gaan er vanuit dat ze zich daarbij op het internetgokbedrijf Betfair gaan richten", aldus de zegsman van de voetbalbond.

"We hebben intern onderzoek verricht en daarbij zijn geen onregelmatigheden geconstateerd. Maar de KNVB is geen opsporingsapparaat. Het lijkt ons daarom het beste dat een onafhankelijke instantie de zaak onderzoekt. Dat hebben we toen ook in de vermeende omkoopzaak rond ADO Den Haag gedaan", aldus de woordvoerder.

Nadat de KNVB werd gewezen op de hoge inzet heeft de bond de zaak uitvoerig onderzocht. De wedstrijdformulieren en wedstrijdbeelden werden bekeken. Ook is er overleg geweest met de directie van de Toto, maar er zijn geen bewijzen voor omkoping gevonden.

Early-warningsystem

"Zo'n onderzoek doen we altijd bij dit soort signalen, maar er is niks opmerkelijks geconstateerd. We hebben ook geen melding gehad van het early-warningsystem, waar we bij zijn aangesloten. Dit systeem signaleert uitzonderlijke weddenschappen."

Betfair is hierbij niet aangesloten. Het bedrijf biedt de voetbalbonden wel de gelegenheid om informatie door te geven bij ongeregeldheden. Betfair heeft met de Belgische bond zo'n overeenkomst na het omkoopschandaal van vorig jaar. Daarbij werd Betfair gebruikt om te gokken op wedstrijden waarvan de Chinees Ye spelers en trainers had omgekocht. De KNVB werkt echter niet met Betfair samen. "Betfair wil al jaren een contract met ons afsluiten, maar daar zien we de meerwaarde nu nog niet van in", aldus de zegsman van de bond.

Verbaasd

NAC Breda liet zaterdag in een reactie weten zeer verbaasd te zijn over de berichtgeving rond het duel met Groningen. De club heeft geen enkele indicatie dat er rond de wedstrijd op enige wijze is gefraudeerd. NAC is blij dat de KNVB het OM om een onderzoek heeft gevraagd en ziet de uitkomsten met vertrouwen tegemoet.

Het Nederlandse betaald voetbal werd vorig jaar na de schandalen in België en Duitsland opgeschrikt door een vermeend omkoopschandaal. Het OM stelde toen een onderzoek in naar aanleiding van de aangifte van een ex-vriendin van een voetballer van ADO Den Haag dat er spelers zouden zijn omgekocht. Justitie vond echter geen aanwijzingen voor fraude in het betaald voetbal.