SALT LAKE CITY - Geheel onverwacht is Renate Groenewold vrijdag bij de WK afstanden in Salt Lake City tweede op de 3000 meter geworden.

In een nationaal record van 3.58,41 hield ze in de Utah Olympic Oval alles en iedereen achter zich, behalve Martina Sablikova. De Tsjechische sloeg haar slag in de slotronde, 3.58,09.

Ireen Wüst viel buiten het podium en ook dat was verrassend. Na enkele snelle openingsrondjes kreeg ze het moeilijk, hoewel ze er letterlijk met pijn en moeite nog een persoonlijk record (3.59,74) uitsleepte. Wüst, die niet eerder onder de 4 minuten reed, kwam op de vijfde plek uit. Een dag eerder was ze nog wereldkampioene op de 1500 geworden.

Groenewold maakte een grotendeels verloren jaar nog aardig goed. Vorige week in Calgary nog meldde ze amper vertrouwen in haar eigen lichaam te hebben. "Het is moeilijk positief te blijven", zei de geboren Groningse. "Altijd is er wel wat."

Ziekte

Na een antibioticakuur presteerde ze in Calgary, hoe kan het anders, tegenvallend. Voor de voormalige wereldkampioene allround de zoveelste tegenslag. Halverwege moest ze afzeggen voor de WK allound, die ze vorig seizoen door griep zelfs in zijn geheel miste. Ze heeft last van astma. "Dan wordt een bestaan als topsporter na al die jaren steeds moeilijker", zei ze.

Groenewold (30) heeft een erelijst van formaat. Naast haar wereldtitel allround (2004) won ze twee keer zilver op de OIympische Spelen. Wrang was het voor haar dat ze in de jacht op goud in Turijn 2006 alleen door haar jongere ploeggenote Wüst werd overtroffen. Zoals Wüst haar de laatste tijd steeds vaker voorbleef. In Utah waren de rollen weer eens omgedraaid.

Blijdschap

Hoewel ze het goud net miste, overheerste bij Groenewold naderhand de vreugde. "De blijdschap heeft toch de overhand, hoewel het allemaal nog beter had kunnen uitpakken. Ik voel me elke dag fitter worden, maar dat dit er in zat had ik vooraf niet verwacht. Nu concentreer ik me op de ploegachtervolging. Ik geloof zeker dat we op dat onderdeel ook kunnen meedoen om goud."

Achteraf, zei Groenewold, mocht worden geconcludeerd dat ze wellicht iets te voorzichtig had gereden. "Ik had gezien hoe de rondetijden bij Ireen waren opgelopen. Dat was een waarschuwing. Bovendien had ik door mijn gezondheidstoestand geen indicatie van mijn vorm. Misschien had ik het verschil ergens wel kunnen goedmaken. Maar dat is achteraf gepraat."

Wüst baalde. "Ik ben beter dan die vijfde plek doet vermoeden. Opeens was het in de race echter afgelopen. Het was ontzettend zwaar. Toch is het zeker niet zo dat ik aan het einde van het seizoen op ben. Er zit best nog wat extra's in. Daarom heb ik zeker geloof in de goede afloop van de 1000 meter en de ploegachtervolging."