SILVERSTONE - Giedo Van der Garde moet mogelijk werkloos toekijken tijdens het eerste Grand Prix weekend in Australië. De Nederlandse testrijder van het Spyker-team beschikt nog steeds niet over een superlicentie. Zonder dit papier mag een rijder niet aan de slag in de Formule 1.

"Momenteel reizen Markus (Winckelhock) en Giedo (Van der Garde) beiden mee naar Australië. Wie van hen zal rijden op vrijdag is echter nog niet duidelijk. We hebben een superlicentie aangevraagd voor Giedo, maar we wachten nog op het antwoord van de FIA. Indien hij geen licentie krijgt, zal Markus voor hem invallen op vrijdag", verklaarde teambaas Collin Kolles de situatie aan autosport.

Jonge rijders krijgen slechts een superlicentie wanneer ze er in slagen tijdens twee testdagen meer dan 300 kilometer af te leggen in een F1-wagen. Van der Garde slaagde daarin, maar moet nu hopen dat het papierwerk tijdig wordt afgehandeld. Bijkomend probleem voor de Nederlander is de claim van Super Aguri, waarmee Van der Garde eerst over een contract beschikte. Het Japanse team kan er bij de FIA op aandringen dat de Nederlander niet aan de slag mag bij Spyker.

Wissels op vrijdag

Zelfs met superlicentie zal Van der Garde niet elke weekend in actie komen. Ook de overige testrijders van Spyker zullen actief zijn tijdens de raceweekends.

"Wanneer de omstandigheden gunstig zijn, is het onze bedoeling elke race één van onze testrijders in te zetten tijdens de oefensessie op vrijdagochtend. In Maleisië willen we zeker Fauzy voor eigen volk laten rijden en dat geldt ook voor Valles in Spanje", aldus Kolles.

De overige weekends zal Van der Garde rijden op vrijdagochtend, al is het niet uitgesloten dat ook officiële reserverijder Markus Winckelhock enkele keren in actie zal komen op vrijdag.