SALT LAKE CITY - Na één dag WK afstanden heeft het merkenteam van TVM al dezelfde gouden oogst binnen als heel Oranje op de individuele nummers twee jaar eerder. Sven Kramer (5000 m) en Ireen Wüst (1500) konden de druk van de favorietenrol aan en wonnen met overmacht. Carl Verheijen maakte het succes compleet: brons.

Dat de 'Green Machine' van de jarige (40) coach Gerard Kemkers niet te stuiten was bleek eerder dit seizoen. "Maar je moet het toch maar even doen", zei de regisseur van het succes naderhand.

Wegwezen

Kramer leek het zowaar even moeilijk te hebben. Door een ronde van ruim 30 seconden kwam Enrico Fabris halverwege langszij. "Toen dacht ik: Wegwezen jij."

Wereldrecords

Wereldrecords waren geen thema, in de Utah Olympic Oval van Salt Lake City. Vooraf nog had het Amerikaanse schaatsfenomeen van weleer Eric Heiden voorspeld dat ze bij bosjes zouden sneuvelen.

Kramer: "Ik opende snel maar had meteen al door dat het er niet in zat. Geen enkel punt. Liever twee wereldtitels hier dan één wereldrecord."

Wüst

Kramer kwam uit op 6.10,70. Vorige week had hij in Calgary de mondiale toptijd nog scherp gesteld op 6.07,48. Hoewel Wüst pas voor de tweede keer onder de 1.54 reed, was ze ook minder snel (1.52,71) dan vorige week in de wereldbeker. Ze leek er enigszins door teleurgesteld. "Ik had er iets meer van verwacht."

Nog nooit was ze zo kapot geweest. Ook Kramer en Verheijen gaven aan tot het uiterste te hebben moeten gaan. Kramer: "Het was op een gegeven moment even oppassen geblazen. Maar ik ben echt superblij. Ik heb dit seizoen op de 5000 meter geen enkele nederlaag geleden. Dat geeft voldoening. Ik heb eruit gehaald wat erin zat."

Verheijen

Dat had Carl Verheijen ook. Hoewel de stayer die normaliter het zilver pakt achter Kramer nu genoegen moest nemen met brons. "Dat doet geen pijn", zei hij naderhand. "Ik ben niet fit. Door een verkoudheid en wat pijn in de rug. Dan is dit het maximale. Gewoonlijk pak ik veel winst in de laatste rondjes. Dat kon ik nu niet. Ik weet de oorzaak."

Verheijen zei aanvankelijk te hebben willen rijden voor goud. "Ik ben er van overtuigd dat het er inzit. Natuurlijk is Sven bijzonder sterk. Desondanks ga ik de strijd niet uit de weg. Niemand is onoverwinnelijk. Ik zit er aardig dichtbij en met een goede dag kan ik er nog dichterbij komen."

Kramer en Wüst werden eerder dit seizoen al wereldkampioen allround en wonnen een wereldbeker. Wüst is pas de tweede Nederlandse vrouw die op een WK afstanden de 1500 meter wint, na het succes van Annamarie Thomas in 1996. Voor de achtste keer was er goud voor Nederland op de 5 km. Gianni Romme (3), Ids Postma (2), Bob de Jong en Jochem Uytdehaage gingen Kramer voor.

Het eind van het Nederlandse feest in Salt Lake lijkt verre van in zicht. Wüst is favoriete voor de 1000 en 3000 meter, Kramer lijkt goud op de 10 km niet te kunnen missen. Met hun teamgenoten zijn beiden ook nog eens medaillekandidaat voor de ploegachtervolging. "Natuurlijk gaan we er voor", was de eensluidende reactie van de twee op het vervolg van het toernooi.