SALT LAKE CITY - Sven Kramer heeft donderdag bij de WK afstanden in Salt Lake City de titel op de 5000 meter veroverd. De Friese schaatser deed dat in 6.10,70. Het brons ging naar land- en ploeggenoot Carl Verheijen, die tot 6.15,21 kwam. De Italiaan Enrico Fabris (6.12,53) zat tussen de twee in.

Het was de tweede titel voor de Nederlandse TVM-formatie, na het succes van Wüst op de 1500 meter eerder op de dag.

Voor Kramer was het de eerste keer dat hij op een WK afstanden een titel binnenhaalde. Bij de vorige keer dat het evenement werd gehouden, in 2005, was hij er nog niet bij. Kramer werd eerder dit seizoen wereld- en Europees kampioen allround, won de wereldbeker lange afstanden en verbeterde de wereldrecords op de 5- en 10 km.

Het is de achtste keer (van de tien) dat de wereldtitel op de 5000 bij een Nederlander terecht komt. Gianni Romme (3), Ids Postma (2), Bob de Jong en Jochem Uytdehaage gingen Kramer voor. De enige buitenlander die de afstand (twee keer) won was de Amerikaan Chad Hedrick.

Geen twijfel

Aan het succes van Kramer had vooraf niemand getwijfeld. Ook de 20-jarige topper zelf niet. "Waarom zou ik. Op de 5000 meter heb ik dit seizoen alles gewonnen. Met een nederlaag heb ik daarom nooit rekening gehouden. Daartoe was geen enkele aanleiding."

Kramer is bezig aan een onwaarschijnlijke reeks. Hij werd Europees- en wereldkampioen allround, won de wereldbeker lange afstanden, verbeterde wereldrecords op de 5000 en 10.000 meter.

"Alles is gelopen zoals gepland. Dat is mooi. Ik weet dat de concurrentie mij voortdurend probeert uit te dagen. Vooralsnog vind ik steeds het juiste antwoord."

Balans

Een fenomeen kan hij al welhaast worden genoemd. In zijn specialisaties de beste van allemaal, als jonge sporter daarnaast ook mentaal onwaarschijnlijk sterk. "Hij is inderdaad in balans", zegt Gerard Kemkers, zijn coach. "Ik moet wel zeggen dat hij ook in een positieve 'schwung' zit. Alles lukt. Belangrijk is hoe hij straks met een tegenslag zal omgaan."

Tegenslag is vooralsnog een woord dat niet vaak valt als het over de loopbaan van Sven Kramer gaat. Eén groot malheur had hij tot nu toe, zijn val in de ploegachtervolging bij de Winterspelen van Turijn 2006. Typerend voor Kramer is dat hij het olympisch zilver op de 5000 meter ook als een tegenvaller beschouwde. Voor de tweede plek was hij niet naar Turijn gekomen. Kramer was toen negentien jaar oud.

Chad Hedrick won destijds in Turijn. Het was de laatste keer dat Kramer op de 5000 meter niet won. "Ik heb mijn wedstrijden dit seizoen zorgvuldig uitgekozen. Als ik ergens stond wilde ik er ook goed staan. Ik gebruik wedstrijden niet graag als veredelde trainingen. Ik ga altijd om te winnen."