NEWCASTLE - Newcastle United-trainer Glenn Roeder liet de laatste dagen voor het duel tegen AZ in de achtste finales van de UEFA-beker geen moment ongebruikt om de Alkmaarders te prijzen om de aanvallende manier van voetballen. Uitgerekend de Engelse club maakte donderdag op een pijnlijke manier duidelijk dat die speelstijl in de Europese subtop grote risico's met zich meedraagt: 4-2.

In Newcastle bleek niet voor het eerst dit seizoen dat de zwakte van AZ in de verdediging ligt. Zo slecht als donderdag acteerde de defensie van het elftal van trainer Louis van Gaal echter nog niet eerder. Wil AZ de komende jaren ook buiten Nederland een rol van betekenis gaan spelen, dan zal het accent meer op de verdediging moeten worden gelegd, zo zullen ook Van Gaal en technisch directeur Marcel Brands na de ontmaskering in St. James' Park onderkennen.

Verdediging

Juist de twee meest ervaren verdedigers, Barry Opdam en Kew Jaliens, vielen in negatieve zin op. Bij bijna alle treffers gingen de internationals opzichtig in de fout. Het tweetal had vooral op de snelle aanvaller Obafemi Martins geen enkele grip.

De Nigeriaan kreeg bij het derde doelpunt, in de 23e minuut, alle ruimte om met de bal het strafschopgebied binnen te dribbelen en vervolgens doelman Boy Waterman te passeren. Acht minuten voor rust verloor Jaliens Martins op een kinderlijke manier uit het oog, waarna ook Opdam niet ingreep. In de tussentijd scoorde Shota Arveladze tegen: 4-1.

Vorm

Ook bij de eerste twee tegentreffers zag de verdediging van AZ er niet goed uit, al vielen die doelpunten ook de weinig balvaste middenvelders aan te rekenen. Maarten Martens en Nourdin Boukhari, de laatste weken uitblinkers bij AZ, misten de goede vorm. De 1-0 viel al na zeven minuten. Na een hakballetje van Damiën Duff bracht Kieron Dyer de bal hard het doelgebied in. De ongelukkige Gretar Steinsson tikte het speeltuig achter Waterman. Dyer zelf maakte halverwege de eerste helft de 2-0 met een fraaie stiftbal.

Kwaad

Van Gaal meldde zich in de eerste helft regelmatig kwaad langs de zijlijn. De trainer toonde zich vooraf vanuit tactisch oogpunt juist gelukkig met een Engelse tegenstander. De vergelijking die hij vooraf maakte tussen Newcastle en Utrecht, de tegenstander waar AZ in één week twee keer van won, ging alleen op qua strijdlust.

Dat AZ toch nog mag hopen op een plaats bij de laatste acht dankte het deels aan invaller Moussa Dembélé. De Belg schoot in de tweede helft de bal tegen de hand van Steven Taylor. Dembélé miste de strafschop, maar Danny Koevermans was in de rebound wel trefzeker.

AZ zal donderdag door de ruime nederlaag noodgedwongen opnieuw voor de aanval moeten kiezen. Hoe dat moet weten de Alkmaarders inmiddels wel. Het is aan Van Gaal om de komende week juist te werken aan zijn verdediging. Aan videomateriaal heeft de coach na donderdag geen gebrek.