PARIJS - Beroepswielrenners zullen in de toekomst nog vaker buiten wedstrijden om worden gecontroleerd op doping. Dat staat in het nieuwe anti-dopingprogramma dat de internationale wielrenunie UCI vrijdag in Parijs presenteert.

"De UCI wenst dat het nieuwe beleid het meest ambitieuze anti-dopingprogramma van alle sporten wordt om zo de wielersport voor iedereen eerlijk te maken", meldt de wielerbond in een begeleidend schrijven.

Het plan, genaamd '100 procent tegen doping', treedt onmiddellijk in werking. Het werd al goedgekeurd door vertegenwoordigers van ploegen, renners en organisatoren die het totale budget, zo'n 1 miljoen euro, mede financieren.

Epo

Er zullen meer onaangekondigde urinecontroles volgen waarbij met name wordt gekeken naar sporen van epo. Ook het aantal bloedtests waarbij manipulatie zoals illegale transfusie kan worden aangetoond, wordt uitgebreid.

De renners worden geacht een document te ondertekenen waarbij ze de bereidwilligheid aangeven DNA af te staan als ze verdacht worden van doping. De teams ondertekenen een gedragscode die strengere straffen voorschrijft bij overtreding van de dopingregels.