AMSTERDAM - Vier spelers van AZ moeten oppassen voor gele kaarten in de UEFA Cup-wedstrijd tegen Newcastle United. In de ploeg van trainer Louis van Gaal staan Barry Opdam, Shota Arveladze, Moussa Dembélé en Demy de Zeeuw op scherp. Aan Engelse zijde is alleen James Milner bij een volgende gele kaart geschorst voor de return in Alkmaar.

Van de spelers die op scherp staan, is waarschijnlijk alleen Dembélé geen basisspeler. De Belg viel zondag tegen FC Utrecht uit met een op het oog zware blessure, maar de schade bleek mee te vallen. Van Gaal kiest op St. James' Park vermoedelijk voor Arveladze en Danny Koevermans in de spits, met daarachter Maarten Martens, die in de vorige ronde tegen Fenerbahçe nog de belangrijke aansluitingstreffer maakte in Alkmaar.

Teleurstellend seizoen

AZ treft met Newcastle een ploeg die aan een teleurstellend seizoen bezig is. De Magpies staan elfde in de Premier League, maar volgens Van Gaal is dat geen reden om de tegenstander te onderschatten. "Ze zijn toch maar mooi eerste in de poulefase van de UEFA Cup geworden. Dan zie je toch dat het niet zo makkelijk is om Engelse ploegen te verslaan."

De wedstrijd staat donderdagavond onder leiding van de Zwitserse arbiter Massimo Busacca. De return in Alkmaar staat volgende week op het programma. De winnaar van de dubbele ontmoeting plaats zicht voor de kwartfinale.